Volledig scherm
Slager John van Broekhuizen en zijn zoon JB. van slagerij Van Broekhuizen © FFU.nl / Alex Mulder

Video | Burgemeester Dalfsen: Ik moest wel ingrijpen in slagerskwestie

DALFSEN - Burgemeester Han Noten van de gemeente Dalfsen zelf is gecharmeerd van het vlees van slager Van Broekhuizen. De buurt vindt echter dat het roken van worsten voor stank zorgt, en dus moet hij naar eigen zeggen wel ingrijpen. „Ik kan zo’n verzoek nu eenmaal niet negeren.”

Of de gemeente Dalfsen de dwangsom voor slagerij Van Broekhuizen nu terecht of onterecht heeft opgelegd wil burgemeester Han Noten op voorhand niet zeggen. Maar mocht de rechter in het hoger beroep tussen zijn gemeente en slager Van Broekhuizen in het voordeel van de beenhouwer oordelen, dan noemt hij dat niet op voorhand gezichtsverlies. „Als we een rechtszaak winnen, is dat dan ‘gezichtswinst?’ Nee, als de rechter constateert dat wij iets niet goed hebben gedaan, ben ik juist blij dat hij ons corrigeert.”

Hoger beroep
In december dient het hoger beroep tussen Van Broekhuizen en de gemeente Dalfsen. Die laatste gaf de slager een vergunning voor zijn rokerij af, maar nu de buurt klaagt legt Dalfsen hem alsnog een dwangsom op. Vooral in de avond, nacht en in het weekeinde is de irritatie over de rokende worsten groot. „We kunnen niet anders”, zegt Noten over de maatregelen tegen de beenhouwer. „Van tegenwerking is beslist geen sprake, maar als wij klachten krijgen moeten we die onderzoeken. Een snuffelteam van TNO is gekomen en heeft geconstateerd dat de geurhinder beduidend hoger ligt dan is toegestaan.”

Populair
Noten erkent dat de slagerij van Van Broekhuizen en zijn bijbehorende vlees in korte tijd enorm populair in Dalfsen zijn geworden. Maar ook inwoners van Zwolle komen naar het dorp om de lekkerste worsten in te slaan. „Een mooie winkel in ons centrum, een echte trekker. Daarom is het zo vervelend.”

Gesprekken
Door gesprekken met buurt en slager hoopte Dalfsen een juridisch vervolg af te kunnen wenden, maar dat bleek volgens Noten voor Van Broekhuizen geen optie. „Het gebruik van een katalysator had voor hem geen zin. Ook het roken op andere tijden ging niet lukken.”

Vechtdal