Volledig scherm
Erben Wennemars en Rob Kleiss overhandigen de shirts aan de winnaars van de Van der Breggen Challenge tijdens Erbens Vechtdal Toer. © Toerclub Dalfsen

Vijf renners sneller op Lemelerberg dan Anna van der Breggen

Slechts vijf van de vijfhonderd fietsers die op 26 mei tijdens Erbens Vechtdal Toer meededen aan de 'Anna van der Breggen Challenge' waren sneller in de klimtijdrit op de Lemelerberg dan de Olympisch kampioen wielrennen. 

De geboren Zwolse had speciaal voor Erbens Vechtdal Toer een snelle tijd neergezet van 2 minuut 58 minuten. Ruim de helft van de bijna duizend deelnemers aan deze toertocht over 90, 130 of 170 km werd via zijn of haar smartphone geregistreerd op het twee kilometer lange Strava-traject, met ruim 39 hoogtemeters en op het steilste stuk een stijgingspercentage van 6,8 procent. 

De allersnelste was ook een vrouw:  de 22-jarige Loes Adegeest uit Dalfsen, die dertien seconden sneller reed dan Anna. De snelste man, de 19-jarige Hermen Velthuis uit Raalte, deed er één seconde langer over dan Adegeest. Beide renners maken deel uit van de trainingsgroep van de Dalfser schaatsclub Stokvisdennen, die 'kop over kop' de 'berg' opfietste en zo het tempo opvoerde, vertelt woordvoerder Jan Ardesch van de organiserende Toerclub Dalfsen. 

Anna van der Breggen had te maken met tegenwind en kon zich alleen maar richten op de Nijverdalse oud-prof Rob Harmeling die voor haar de sprint aantrok. De derde snelste tijd werd gereden door Sybren Kemper uit Raalte, die ook lid is van de trainingsgroep van de Stokvisdennen. Een van de trainers is Erben Wennemars, die maandagavond het snelste duo verraste met een door Van der Breggen gesigneerd wielershirt.

Vechtdal