Volledig scherm
Timon van Lenthe loodste zijn Citroën AC 4 uit 1928, de oudste auto uit het deelnemersveld, niet geheel schadevrij door de rodeo. © Frank Uijlenbroek

Vijftigste autorodeo Nieuwleusen ongekend spektakelstuk

De jaarlijkse autorodeo vormt al jaren hét spektakelstuk van de Oranjefeestweek in Nieuwleusen. Dit jaar voor de vijftigste keer en dus deden de 146 deelnemers er zaterdag nog een schepje bovenop.

Vanwege de jubileumeditie wilde de organiserende Oranjevereniging er iets speciaals van maken. Alleen oldtimers van vóór 1970 mochten aan de start verschijnen. ,,We rekenden op veertig à vijftig deelnemers", zegt voorzitter Patrick Belderink. Maar de Nieuwleusener rodeoliefhebbers bleken niet voor één gat te vangen: 146 'klassiekers' reden zaterdag hun rondjes in de arena op het evenemententerrein. Die ook nog eens werd omzoomd door een record aantal toeschouwers. Want met enkele duizenden kijkers moest de organisatie een verkoopstop van kaartjes instellen, voor het eerst in de historie.

Hype

,,Het is echt een hype", meldt Bas Kuiper, alias 'Killerbassie', terwijl hij met enkele monteurs zijn stevig geraakte Mercedes Heckflosse 200D weer aan de praat probeert te krijgen in het rennerskwartier. Hij deed al mee in 1995, het jaar waarin hij zijn rijbewijs bemachtigde. ,,Maar de laatste keer was achttien jaar geleden", vertelt hij. ,,Het begon toch weer te kriebelen." Zijn Mercedes uit 1968 pikte hij op via Speurders.nl. Veel anderen raadpleegden Marktplaats of haalden hem uit Duitsland, Engeland of België.

Oudste bolide

Zoals Timon van Lenthe, wiens Citroën AC4 uit 1928 (!) dateert. ,,Gevonden in België", zegt hij terwijl hij en zijn maten de kromgebogen vooras weer in het gareel proberen te krijgen. ,,Ik heb er nog twee voor de onderdelen, want daar is met zulke oude auto's soms best moeilijk aan te komen. Je koopt hem als wrak natuurlijk, maar ik houd van oude auto's, dus het voelt een beetje dubbel dat ze ze straks in de prak worden gereden."

Buitenlanders

Maar dat hoort nu eenmaal bij de autorodeo, die Nieuwleusen als bakermat kent en dit jaar zelfs enkele tientallen liefhebbers aanlokte uit Duitsland en Engeland, waar het vergelijkbare 'banger racing' aan populariteit wint.

Vrouwen

Het is een mannenwereld, maar er doet ook een handjevol vrouwen mee. ,,Al houden ze het vaak na één jaar voor gezien", weet Maaike Reuvekamp. Ze is zelf uit ander hout gesneden, want ze is er voor de achtste keer bij. Ditmaal met een Trabant 601 uit 1964, opgesnord via Facebook. Het zit in de familie, geeft ze als reden: ,,Twee broers en een vriend zijn er ook bij, en mijn vader reed vroeger ook. En mijn zus wil volgend jaar, als ze achttien is, ook meedoen." Wat haar aantrekt in deze tak van sport? ,,Het voelt goed als je iemand kunt uitschakelen door net dat beslissende duwtje te geven. Al is het vaak ook een kwestie van geluk. Ik vind het ook best als hij het al na één ronde zou begeven."

  1. Zelf plukken groeit als kool in de regio: ‘We zien sommige zelfplukkers jaar in - jaar uit terug komen’
    PREMIUM
    Video

    Zelf plukken groeit als kool in de regio: ‘We zien sommige zelfpluk­kers jaar in - jaar uit terug komen’

    Zelf ons maaltje fruit, groente of een bos bloemen van het veld plukken, het raakt steeds meer in. Fruittelers met zelfpluktuinen beleven hoogtijdagen nu bessenstruiken vol hangen met vruchten. Veldboeketten zijn al zo hot dat de supermarkt ze ook verkoopt, maar de echte bloemenliefhebber trekt liever zelf het veld in. Wie groente van eigen tuin wil, hoeft de schoffel niet meer ter hand te nemen. Een abonnement en je oogst je eigen bloemkool.

Vechtdal