Volledig scherm
De raadszaal in het Gemeentehuis van Dalfsen. Foto Erna Lammers

Vluchtelingendebat Dalfsen in impasse

DALFSEN - Onder aanvoering van Gemeentebelangen en Christenunie is vanavond het debat over de integratie van statushouders in de Dalfser samenleving op de lange baan geschoven. Beide partijen vinden het gezien de onrust die is ontstaan over toekomstige woonplekken voor vluchtelingen onverstandig om nu al over integratie te spreken.

De locaties zelf stonden niet op de agenda. Maar het plan van aanpak om nieuwe Dalfsenaren, waar dan ook, zo goed mogelijk op te nemen in de samenleving wel. Te vroeg, vinden Christenunie en Gemeentebelangen. Beide partijen kunnen het één en het ander niet los van elkaar zien. "We doen net of alles rond de huisvesting al in kannen en kruiken is", zei André Schuurman van die laatste partij. "En beginnen met stap vijf, maar slaan stap één over", vulde Rietje Lassche (CU) aan. Het voorstel om het opiniërende debat van de agenda te schrappen haalde met tien tegen negen - van beide kampen ontbrak één raadslid - een minieme meerderheid.

'Gemiste kans'
Wethouder Maurits von Martels hoorde het schoorvoetend aan. "Verbazing en teleurstelling vechten bij mij om voorrang. Heel jammer, ook voor de insprekers van vorige week." Met die woorden doelde hij op de emotionele raadsvergadering van zeven dagen geleden. Vier omwonenden van potentiële vluchtelingenlocaties maakten hun ernstige zorgen over de nieuwe buren kenbaar. De onrust die daardoor is ontstaan zorgt nu voor een impasse. Tot teleurstelling van onder meer D66. Die partij had zich net als CDA, VVD en PvdA graag uitgesproken over het plan om maatschappelijke instanties, sportverenigingen en scholen in te zetten voor integratie. "Dalfsen is niet tegen de opvang van statushouders, maar er zijn zorgen over de plek waar ze komen", zei fractievoorzitter Jan Rooijakkers. "Over 'waar' spreken we echter in november, nu zouden we het over 'hoe' hebben. Een gemiste kans."

Vechtdal