Vorig jaar verhuisden er 1.026 mensen naar Dalfsen
Dalfsen kreeg er door verhuizingen vorig jaar 1.026 nieuwe inwoners bij. Dat is gelijk aan 3,5 procent van het aantal inwoners van de gemeente. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het aantal verhuizingen naar de gemeente is lager dan in 2021, toen verhuisden er 1.131 mensen naar Dalfsen. In totaal verhuisden er vanuit Dalfsen vorig jaar 852 inwoners naar een andere gemeente. Er zijn door verhuizingen dus meer mensen bij gekomen dan er weg zijn gegaan. Ook de totale bevolking van Dalfsen is gestegen, namelijk met 0,9 procent. ,,Naast verhuizingen hebben namelijk ook geboorte, sterfte en (buitenlandse) migratie invloed op het inwonersaantal”, licht het CBS toe.
Van alle gemeenten is het verschil tussen het aantal mensen dat er door een verhuizing bij is gekomen en weg is gegaan naar verhouding het grootst in Westerwolde, Cranendonck en Gilze en Rijen. In Westerwolde, Cranendonck en Gilze en Rijen gingen er volgens de cijfers respectievelijk 15.216, 6208 en 4267 mensen meer weg dan erbij kwamen vanwege een verhuizing. Dit is een relatief hoog aantal ten opzichte van het aantal mensen dat in de gemeente woont.
De oorzaak van het grote verschil tussen het aantal verhuizingen van en naar die gemeenten, is dat Westerwolde, Cranendonck en Gilze en Rijen relatief gezien de meeste vluchtelingen opvangen in een reguliere of noodopvanglocatie. In Westerwolde, waar het asielzoekerscentrum Ter Apel is gevestigd, gaat het om 104 opgevangen vluchtelingen per 1000 inwoners, in Cranendonck 62 en in Gilze en Rijen 42.
,,Asielzoekers worden geregistreerd als immigrant", licht een woordvoerder van het CBS toe. ,,Zij komen immers van buiten Nederland. Wanneer zij vervolgens verhuizen naar een andere gemeente, moeten zij zich opnieuw inschrijven in de nieuwe gemeente. Daar worden zij dan geregistreerd als verhuizer: een vestiger in de nieuwe gemeente en een vertrekker in de oude gemeente."
Tekst gaat verder onder de kaart.
Landelijk zijn er vorig jaar ruim 802.500 inwoners naar een andere Nederlandse gemeente verhuisd. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2021, toen nog ruim 787.000 mensen verkasten naar een andere gemeente.
Over de cijfers
De dataredactie van deze site analyseerde cijfers van het CBS over het aantal verhuizingen van en naar iedere gemeente tussen 2021 en 2022. Voor 2022 heeft het CBS de voorlopige cijfers gepubliceerd. Om gemeenten goed met elkaar te kunnen vergelijken is het aantal mensen dat is verhuisd naast het totale inwoneraantal van een gemeente gelegd. Zo wordt duidelijk hoeveel inwoners er relatief door verhuizingen bij zijn gekomen en vertrokken. Voor de gemeente Voorne aan Zee zijn geen bruikbare data beschikbaar, omdat de gemeente op 1 januari is ontstaan uit een fusie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
PREMIUM1
Staan laadpalen in Raalte wel op de goede plek? Dit zijn de ‘logische’ redenen bij een locatiekeuze
Dicht bij de ingang van de supermarkt, recht voor de ingang van de school: laadpalen hebben vaak de beste plekjes op de kortste loopafstand van voorzieningen. Raalter politici hebben vragen gesteld over de plekken waar laadpalen in Raalte nu staan. Is daar wel over nagedacht? Het blijkt dat er logische verklaringen achter zitten.Raalte -
PREMIUM
Mogelijk flexwoningen op locatie oude IJsselcentrale
Het herbestemmen van de oude IJsselcentrale is weer wat dichterbij. Nadat kunstenaar Ronald Westerhuis al de koelwaterhal kocht, is BOEi nu eigenaar van de overige opstallen. Deze organisatie herontwikkelt door het hele land cultureel erfgoed.Zwolle -
PREMIUM
Van hard rijdende ambtenaren tot niet gesloten enveloppen: inwoners van Dalfsen klagen over gemeente
Een bezwaarschrift raakte zoek, waarna een ambtenaar van de gemeente Dalfsen met een bosje bloemen bij een inwoner op de stoep stond. Een andere klacht werd met 500 euro immateriële schade als het ware afgekocht. De onvrede over de gemeentelijke organisatie loopt op, constateert Dalfsen in een memo, hoewel veel grieven uiteindelijk naar tevredenheid worden opgelost.Dalfsen -
PREMIUM14
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
-
-
PREMIUM19
Grote onvrede bij marktkooplui Zwolle over nieuwe regels gemeente: ‘We kunnen beter stoppen’
Marktkooplui vrezen voor de toekomst van de markt in de Zwolse binnenstad, nu de gemeente vervuilende voertuigen binnen een paar jaar totaal uit het centrum wil weren. Zonder kleine busjes en vrachtwagens kunnen zij op vrijdag en zaterdag hun kramen onmogelijk neerzetten en opruimen. De ondernemers doen een dringende oproep aan de politiek.Zwolle -
PREMIUMMet video
Waarom Grote Kerk in Zwolle wéér in steigers staat (en dat jonge mannen verleidt tot gevaarlijke actie)
Het Academiehuis Grote Kerk in de binnenstad van Zwolle staat weer in de steigers. Deze keer voor een bijzonder project mét uniek uitzicht over de stad. Dat trekt al nieuwsgierige mensen: twee jonge mannen konden niet wachten op de opening en zijn op de bon geslingerd. ,,Erg gevaarlijk.”Zwolle