Wilhelmus galmt al door gangen school Nieuwleusen

videoDe leerlingen van 2A havo-atheneum van het Agnietencollege in Nieuwleusen vormen een klas zoals vele andere scholen die kennen. Dus ook volop geroezemoes, net na de middagpauze. Maar dan ineens gaan de scholieren staan, en zingen het Wilhelmus. 

Keurig in de maat, schouder aan schouder. En alsof  het nog niet vaderlandlievend genoeg is, leggen de leerlingen tijdens het zingen naar Amerikaans voorbeeld ook hun rechterhand op hun hart. Wiskundeleraar Onno Tammeling zingt - weliswaar wat onwennig - dapper mee.

Want de zangoefening deze maandagmiddag maakt deel uit van de stoomcursus Wilhelmus, waarbij alle 230 leerlingen van de Nieuwleuser school voor vmbo, havo en atheneum in drie dagen tijd het Nederlands volkslied instuderen. Daarnaast wordt nog een Sallandse variant gezongen, op de melodie van het Wilhelmus. Donderdagmorgen 10.15 uur laten de in 'gepaste kleding' gehulde scholieren beide volksliederen over het schoolplein galmen, tijdens een ouderwetse 'aubade'. 

Reageerakkoord

Volledig scherm
Klas 2A havo-atheneum oefent het Wilhelmus met wiskundeleraar Onno Tammeling. © Gerard Vrakking

Directeur Tineke Meijerink geniet van de manier waarop godsdienstleraar Mink de Vries heeft ingehaakt op het regeerakkoord waarin scholen wordt gevraagd meer aandacht aan het volkslied te besteden. ,,Vanmorgen bij de 'dagopening' is er in alle klassen uitleg gegeven. Toen ik over de gang liep, hoorde ik overal het Wilhelmus. Dat geeft zo'n mooi gevoel van verbondenheid. Dat past goed bij onze visie van een 'persoonlijke school'. We dagen onze leerlingen uit tot mooie dingen.'' Dus voortaan elke maandag het Wilhelmus in de klas? ,,Nee, we moeten niet doorslaan. Het zingen van het volkslied heeft wel wat hoor. Zoals zondagavond toen Max Verstappen de Formule 1-race won, dat is wel speciaal. Maar dit gaan we niet wekelijks doen.'' 

Tekst 'Sallands Volkslied', op de wijze van het Wilhelmus:

Wonende in 't Sallandse
voel ik mij echt thuis.
De trouw van de gemeenschap
brengt warmte in elk huis.
Van Vecht en Agnieten
tot aan de Regge toe.
De koning van Overijssel
wordt het Sallandse nooit moe.

Vechtdal