Foto: ANP
Volledig scherm
Foto: ANP

William Schrikker Groep onder toezicht na De Loot

UTRECHT/NIEUWLEUSEN - Er bestaat een ernstig risico voor de veiligheid van kinderen die onder de zorg vallen van de William Schrikker Groep (WSG). Dat oordeel velt de Inspectie Jeugdzorg na eigen onderzoek.

WSG is daarom onder verscherpt toezicht geplaatst. Dat geldt in eerste instantie voor een jaar en betreft jeugdbescherming, jeugdreclassering en pleegzorg.

Aanleiding voor het onderzoek zijn een reeks incidenten, waaronder meest recent het drama in gezinshuis De Loot in Nieuwleusen. Volgens de Inspectie Jeugdzorg heeft de William Schrikker Groep - ondanks verbeterplannen - geen structureel zicht op alle veiligheidsrisico's die voor een kind spelen.

De inspectie vindt het buitengewoon ernstig dat het WSG niet lukt voldoende te waken over zijn kwetsbare cliënten.

In het inmiddels gesloten gezinshuis De Loot, onderdeel van christelijke leefgemeenschap De Terebint, zijn volgens meldingen en aangiften jarenlang pleegkinderen stelselmatig zowel geestelijk als lichamelijk mishandeld. Ook zijn er aanwijzingen voor seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen pupillen in het huis. Dat kon gebeuren omdat toezicht niet deugde en signalen van kinderen en familie niet serieus werden genomen. Justitie doet onderzoek naar de gebeurtenissen in dit huis.

WSG beloofde direct er alles aan te doen om herhaling te voorkomen. Volgens de Inspectie Jeugdzorg is dat tot dusver onvoldoende gebeurd.

Vechtdal