Volledig scherm
Ter illustratie: Zeeforel © Visspotter.nl

Zeeforellen in de Vecht zwemmen met zender

VIDEOTwee zeeforellen hebben deze week bij een stuw in de Overijsselse Vecht een zender gekregen. Via die zender willen Sportvisserij Nederland en Nederlandse en Duitse waterbeheerders te weten komen of de zeeforel zijn paaigronden in Duitsland kan bereiken. De zeeforel is een kwetsbare soort die in Nederlandse rivieren weinig voorkomt.

Zeeforellen zwemmen voor de Noordzeekust en in de Waddenzee. Volwassen vissen trekken tussen juli en november via de Afsluitdijk het IJsselmeer op en zwemmen dan naar de Vecht. Via die rivier komen ze in Duitsland terecht, waar ze zich voortplanten. Maar onderweg komt de vis veel stuwen en waterkrachtcentrales tegen.

Bakens langs de 160 kilometer lange Vecht pikken signalen van de met zenders uitgeruste forellen op. Zo ontdekken waterbeheerders waar de vis moeilijkheden heeft. Het is de bedoeling dat daar vispassages komen en dat het leefgebied wordt verbeterd, zodat de zeeforellenstand in Nederland toeneemt.

Een vergelijkbaar project heeft in Denemarken gezorgd voor een grote toestroom aan sportvissers, die dol zijn op de sterke vis.

Eerder werden er al zeeforellen gespot in de Vecht. Bekijk hier de beelden.

 1. Inbrekers slaan slag bij Roadrunner, en nog drie restaurants in Dalfsen: ‘dit kan gewoon het einde van je zaak betekenen’
  PREMIUM
  Video

  Inbrekers slaan slag bij Roadrunner, en nog drie restau­rants in Dalfsen: ‘dit kan gewoon het einde van je zaak betekenen’

  De gokkasten werden leeggehaald, deuren vernield, de kluis moest eraan geloven en een gigantische puinzooi bleef achter. Inbrekers zetten in de nacht van zondag op maandag restaurant Roadrunner in Oudleusen op de kop en gingen er met een bedrag van zo'n 3.500 euro vandoor. Eigenaar Jurrian Visscher heeft de camerabeelden bekeken en meent hun werkwijze te hebben ontdekt. ,,Ik herken ze.”
 2. Vreugdedansje in Dalfsen, nu hondenbelasting op de helling staat
  PREMIUM

  Vreugde­dans­je in Dalfsen, nu hondenbe­las­ting op de helling staat

  De politiek in Dalfsen denkt er nadrukkelijk over om te stoppen met hondenbelasting, nu de ene na de andere gemeente afstapt van de ‘blaftaks’. De ooit opgerichte Brave Baasjes Club is blij met een onderzoek naar de financiële consequenties die een dergelijke afschaffing heeft. De vrede tussen hondenbezitters en gemeente lijkt er bovendien mee getekend, nadat er jaren terug nog werd gesproken van ‘terreur'. ,,Ik ga direct de leden op de hoogte stellen.”

Vechtdal