Volledig scherm
Ronald Lieferink, voorzitter van Stichting Klompenfeest, met op de achtergrond volkszanger Jannes. Het was afgelopen weekeinde zo druk in Twello dat de organisatie zelfs het grote plein moest afsluiten. © Ronny te Wechel

100.000 bezoekers: waarom het Klompenfeest Twello steeds groter en groter wordt

Het is inmiddels een begrip in de wijde regio: het Klompenfeest in Twello. Het jaarlijkse feest stond dit jaar voor de 39ste keer op het programma. Ronald Lieferink, mede-organisator, ziet het feest jaar na jaar groter worden.

Hoe ging de voorbereiding?

,,Het feest is nu net ten einde. Iedereen zal een paar weken moeten bijkomen van alle drukte, maar over drie weken zitten we alweer bij elkaar voor de volgende editie, in 2019. Zo zie je maar, dat er echt een voorbereiding van bijna een jaar achter zit. Wij hebben nauw contact met de gemeente, politie, en vele andere instanties om het feest tot zo'n succes te maken."

Namen jullie extra maatregelen na mishandeling vorig jaar?

,,Er wordt altijd rekening gehouden met calamiteiten. Het mishandeling-incident van vorig jaar was verschrikkelijk natuurlijk. Er zijn extra specialisten op het gebied van veiligheid, maar dat is niet veel meer dan andere jaren. Over het algemeen gezien, is er weinig aan de hand op een evenement van deze omvang."

Groeien jullie?

,,Ieder jaar wordt het echt drukker. Dit jaar hebben wij zelfs het grote plein moeten afsluiten, omdat er simpelweg niemand meer bij kon. De afgelopen jaren zit het feest echt in een stijgende lijn. Natuurlijk helpt het weer ook een handje mee, maar naar schatting komen er zo'n 100.000 bezoeker per editie. Echt geweldig om mee te maken. Je zag dit jaar linten van fietsers vanuit Deventer, Apeldoorn en andere richtingen naar Twello komen. Prachtig."

Hoe zit het met het budget?

,,Met de stijgende bezoekersaantallen, stijgen ook de inkomsten. We zijn een stichting, dus alles wat wij verdienen via horeca en sponsoren stoppen wij allemaal terug in het evenement.

Alles is voor iedereen, en er wordt geen entree gevraagd. Ik denk ook dat juist dat een stukje van het succes is."

Heeft het succes de klomp verdrongen?

,,Haha, ik denk niet dat dat de reden is. Het is dit jaar nog een klein onderdeel, waarbij oude ambachten samenkomen. Daar zat een klompenmaker tussen. Maar na 39 jaar is de klomp erg summier aanwezig. Van oudsher was het natuurlijk sterker aanwezig, maar tijden veranderen. We gaan niet de naam van het feest veranderen, omdat de klomp er nagenoeg niet meer is. De naam ligt goed in de mond, dus dat houden we zo."

Liters bier?

,,Het is grof schatten. Ik praat niet over liters, maar over hectoliters. Wat op het Klompenfeest door de tap gaat is echt niet normaal. Laat ik het erop houden dat de brouwerijen staan te springen om bier te leveren op het Klompenfeest. Het is gewoon een topfeest."

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Wat vindt u van de aanstaande sluiting van het Speelgoedmuseum?

  • Goed plan! Het museum is niet meer van deze tijd en trekt weinig bezoekers. (11%)
  • Zonde! Dit museum hoort al sinds 1932 bij Deventer. (49%)
  • De gemeente moet zorgen dat dit museum ergens anders in de stad open kan blijven. (41%)
3124 stemmen