Volledig scherm
© Mactrunk/Thinkstock

Adviesraad Deventer: Spaar arme na schuldhulp

DEVENTER - De gemeente Deventer moet inwoners met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum die een schuldhulptraject hebben doorlopen, niet vragen aan dat traject mee te betalen. Dat schrijft de Adviesraad Sociaal Domein in zijn pré-advies aan de gemeenteraad.

Deventer wil mogelijk als eerste Nederlandse gemeente schuldenaren die door het Budget Adviesbureau Deventer (BAD) succesvol uit de financiële sores zijn geholpen, aan die dienstverlening laten meebetalen.

Dat zou kunnen door de termijn van het hulpverleningstraject met zes maanden te verlengen, zo gaf wethouder Jan Jaap Kolkman (PvdA) onlangs in deze krant aan. In die zes maanden zouden ze dan de helft van hun aflossingscapaciteit moeten betalen.

De aflossingscapaciteit is het bedrag dat overblijft als alle vaste lasten zijn betaald. "Deze mensen hebben al drie jaar lang moeten rondkomen van een heel beperkt budget, van soms maar een euro of vijftig per week. Dan zijn nog eens zes maanden zonder geld erg lang", zegt Henk Slats van de Adviesraad.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer