De IJsseldijk bij Welsum.
Volledig scherm
De IJsseldijk bij Welsum. © Google Streetview

Afsluiting dijken dreigt dit weekend bij te grote paasdrukte

Het was vorige week te druk op de Bandijk bij Terwolde, waardoor het niet altijd mogelijk was anderhalve meter afstand te houden. Als het dit paasweekend opnieuw zo druk wordt, dan dreigt afsluiting van de weg voor gemotoriseerd verkeer, zegt de gemeente Voorst. De gemeente Olst-Wijhe sluit niet uit dat ook de IJsseldijk wordt afgesloten. 

De gemeente Voorst roept iedereen op dit weekend de Bandijk zoveel mogelijk te mijden. De te grote drukte zorgde volgens de gemeente niet alleen voor onveilige situaties, maar ook voor overlast. De gemeente kondigt op andere plekken extra controles aan. Zo zal onder meer extra gecontroleerd worden in de natuurgebieden, uiterwaarden en bij recreatiegebied Bussloo.

Aanwonenden en hulpdiensten kunnen na een afsluiting nog wel gewoon gebruik maken van de weg. De voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) heeft op basis van de noodverordening de bevoegdheid om gebieden en locaties te sluiten.

Te grote groepen

De Bandijk gaat over in de IJsseldijk. Ook daar was het te druk, aldus de gemeente Olst-Wijhe. Mocht het opnieuw zover komen, wordt de weg mogelijk afgesloten. Afgelopen weekend maakten auto’s, fietsers, wielrenners, motorrijders en wandelaars allemaal gebruik van dezelfde dijkweg. Soms in groepen groter dan twee personen. De politie vorderde bovendien meerdere rijbewijzen vanwege snelheidsovertredingen, en motorrijders zorgden voor geluidsoverlast. 

Wielrenners

Burgemeester Ton Strien richt zich in zijn oproep daarom voornamelijk tot motorrijders en wielrenners. ,,Voor het komende paasweekend is opnieuw mooi weer voorspeld en ik wil voorkomen dat het te druk wordt op de weg. Daarom roep ik iedereen, maar met name de motorrijders en wielrenners, nogmaals dringend op zich te houden aan de coronamaatregelen van de Rijksoverheid.” 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer