De pakjesboot van Sinterklaas met daarop acht jonge, vrouwelijke schoorsteenvegers, volgens de organisatie de eigen interpretatie van ‘witte pieten’.
Volledig scherm
De pakjesboot van Sinterklaas met daarop acht jonge, vrouwelijke schoorsteenvegers, volgens de organisatie de eigen interpretatie van ‘witte pieten’. © FOTO HISSINK

Afspraak intocht Deventer genegeerd: schoorsteenveegstertjes zijn géén witte pieten

De afspraak was dat er acht witte, ongeschminkte pieten aan de sinterklaasintocht in Deventer mee zouden doen, maar de organisatie sloeg die afspraak in de wind: acht jonge schoorsteenveegstertjes liepen mee om de gemeente tevreden te stellen, maar dat was niet het compromis dat vooraf was afgesproken. ,,Daar gaan we het nog over hebben”, zegt een gemeentewoordvoerder.

  1. Kritiek op witgeschilderde pieten op sinterklaas-banners in Deventer: ‘Meteen de laatste keer’
    PREMIUM

    Kritiek op witgeschil­der­de pieten op sinter­klaas-ban­ners in Deventer: ‘Meteen de laatste keer’

    Banners in de Walstraat in Deventer met pikzwarte pieten naast Sinterklaas zijn vanwege de discussie over de kleur van de pieten aangepast. Op alle fotodoeken boven de straat zijn de hulpjes van de Sint nu wit. Omdat het overschilderen niet helemaal goed gelukt is, was er meteen veel kritiek op. ,,Er moest wat veranderen, maar het is meteen de laatste keer dat ze er hangen.”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer