Volledig scherm
Er vallen steeds meer slachtoffers door het verkeerd installeren of slecht onderhouden van cv-ketels, vaak door onbekwame, niet-erkende installateurs. © ANP

Alarm: 4 op 10 cv-ketels fout geïnstalleerd

DEVENTER/APELDOORN - Veertig procent van de cv-ketels in Nederlandse huishoudens is ondeugdelijk geïnstalleerd of heeft achterstallig onderhoud. Dat zegt Gert Jan Wilbrink, directeur van Sterkin, onafhankelijk keurmerk van installatiebedrijven.

,,Er is te vaak sprake van een ondeugdelijke installatie door niet-professionele mensen. Dat kan gevaarlijk zijn'', zegt Wilbrink, die zich baseert op signalen van meerdere installateurs. ,,Bijvoorbeeld de afvoer van rookgassen van een cv-ketel is heel belangrijk in verband met koolmonoxide.''

Dat gas wordt de 'stille sluipmoordenaar' genoemd; jaarlijks komen zo'n tien mensen om door koolmonoxidevergiftiging.

Installatiebedrijf Feenstra, landelijk actief, bevestigt met recent eigen onderzoek de schattingen van Wilbrink. Met het onderhoud is het volgens Feenstra wel beter gesteld: 62 procent laat jaarlijks onderhoud plegen, 23 procent eens per twee jaar.

Strenge regels
Met ingang van 2019 voert 'Den Haag' strenge regels in rond installatie en onderhoud van cv-ketels en dat is een goede zaak, vindt Sterkin. Directeur Gert Jan Wilbrink trekt de vergelijking met een auto: die moet je ook onderhouden. Niemand wil wachten tot de remmen het echt niet meer doen of de olie op is.

De branche, Brandweer Nederland, Nederlandse overheid en keurmerk Sterkin - de stichting is gevestigd in Apeldoorn - proberen een antwoord te vinden op de vraag wat er precies nodig is om het tij afdoende te keren.

Gelukkig
,,Daar zit opleiding én bijscholing in. Maar ook regelmatige controles'', zegt Wilbrink. ,,Nu mag je via internet een ketel bestellen en zelf ophangen. Er zijn mensen die er geen verstand van hebben, maar het wel doen. Dat is straks gelukkig afgelopen.''

Dat veel Nederlandse huishoudens weinig oog hebben voor hun cv-ketel blijkt uit de vervangingsactie van Nefit. De Deventer fabrikant verkocht 128.000 installaties waarvan de brander niet deugdelijk genoeg is. Minimaal 48.000 ervan hebben nog geen nieuwe brander.

Volgens woordvoerder Jan Bosch van Nefit krijgen tienduizenden geregistreerde eigenaren van een Nefit-ketel deze week een brief waarin ze worden opgeroepen te controleren of hun ketel inmiddels een nieuwe brander heeft.

De vervangingsactie kost het Deventer bedrijf ruim tien miljoen euro.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

Poll

Wat vindt u van de aanstaande sluiting van het Speelgoedmuseum?

  • Goed plan! Het museum is niet meer van deze tijd en trekt weinig bezoekers. (11%)
  • Zonde! Dit museum hoort al sinds 1932 bij Deventer. (49%)
  • De gemeente moet zorgen dat dit museum ergens anders in de stad open kan blijven. (41%)
3124 stemmen