Volledig scherm
Bep Spa is als Queen Victoria vereeuwigd op de Bussink Koek. Sander Korvemaker maakte haar portret. Debby Verheijen (midden) is blij met de nieuwe koek in haar koekwinkeltje. © Bussink

Als ‘n bonbonnetje smaakt als een 'bijtje’ dan zit je goed in Deventer

Een Deventer bonbon, waar moet die aan voldoen? Volstaat een mooi logo, of moet er meer gebeuren? Het ondernemersinitiatief Shoppen in Deventer koppelde Bussinks Koek aan banketbakker Lentelink. ,,Als het smaakt als een ‘bijtje’ dan weet je dat het goed is’’, zegt opperproever en manager van het koekhuisje, Debby Verheijen. 

De bonbons, melkchocolade met daarin koek verwerkt, zijn vanaf nu te koop bij Bussinks Koek op de Brink en bij de makers: Lentelink aan de Engestraat. ,,Het is niet voldoende om de koek met chocolade te vermengen", weet Verheijen na maanden proefkonijn te zijn geweest. ,,Sanne van Shoppen in Deventer kwam met het idee, en ons leek het tof. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Mijn collega's, de koekbakkers, geven echt hun receptuur niet prijs. Er bestaat ook geen potje met ‘Deventer koekkruiden'. En al zou die er zijn, dan zou ik die niet mogen geven. De receptuur is geheim en blijft geheim, ook bij zo'n leuk idee.”

Volledig scherm
Lentelink maakte een nieuwe bonbon met daarin Deventer Koek verwerkt. © Bussink

Dus, proeven, proeven, proeven. ,,Er zit sinaasappel in de koek. Maar het mocht geen sinaasappelbonbon worden. Zo heeft Lentelink verschillende dingen uitgeprobeerd. En wij van de winkel steeds maar proeven. En opeens zei mijn collega ‘ik heb het gevoel dat ik een bijtje proef.’ Toen zijn we gestopt. We zijn echt heel trots op het resultaat. En nu gaat de bakker werken aan een pure variant. Want dit smaakt naar meer.” 

Victoria-koek

Tegelijkertijd wilde Bussink weer een speciale Dickens-koek uitbrengen. Daarvoor is een speciale kartonnen band gemaakt. ,,Hoe leuk om daar een bekend personage van Dickens voor te gebruiken? Queen Victoria is natuurlijk een icoon, en speelster Bep Spa ook nog eens gewoon leuk en een bekende Deventerse. De foto van Deventer fotograaf Sander Korvemaker was veruit favoriet en beiden vonden ons idee leuk. Echt in de sfeer van Dickens: vrijwillig, niet over nadenken, gewoon leuk om mee te doen. Dat is hoe Dickens is. En het is echt een collectorsitem. Het is een appel-kaneel koek en die wordt normaal niet bij ons in de fabriek gedraaid. Door wetgeving moet alles blinkend schoon geboend worden voordat je andere receptuur kunt draaien. Dus ik mag maar eens zo'n serie laten draaien. Ik kan niet over twee weken zeggen: doe me er nog een paar honderd. Er zijn er een paar duizend, en als die op zijn, zijn ze op. Bedenken we volgend jaar weer iets anders.‘’ 

Volledig scherm
Een appel-kaneel koek is de Queen Victoria. © Bussink
 1. Laatste wens komt uit voor ernstig zieke Roy (47) uit Twello: nog één ritje in Amerikaanse wagen
  PREMIUM
  VIDEO

  Laatste wens komt uit voor ernstig zieke Roy (47) uit Twello: nog één ritje in Amerikaan­se wagen

  Amerikaanse auto's zijn z'n lust en zijn leven. Hij bezat ze, sleutelde eraan. Tot Roy van den Bosch (47) uit Twello vijf jaar geleden wordt getroffen door een hersenbloeding. Het is direct foute boel volgens de artsen. Ouders Jose en Eddie krijgen te horen dat hij nog wellicht drie maanden te leven heeft. Vijf jaar later en vele hersenbloedingen en TIA's verder is Roy er nog steeds. Deze zondag komt een ultieme wens voor hem uit: nog één ritje in een Amerikaanse wagen.
 2. Pingpongen in Deventer skatebaanpark doorslaand succes en krijgt vervolg
  PREMIUM
  VIDEO

  Pingpongen in Deventer skatebaan­park doorslaand succes en krijgt vervolg

  Een ludiek initiatief zorgde zaterdagavond voor spektakel en een bijzonder tafeltennissfeertje. Voor de gelegenheid was het indoorskatepark van Burnside in Deventer het decor van een ‘pingpong championship’. Tafeltennistafels stonden zelfs in de half-pipes. Een dj zorgde voor dampende muziek, lichteffecten, een rookblazer en publiek, dat met een biertje in de hand enthousiast om de tafels hing, zorgden voor een niet-alledaagse tafeltennis-entourage.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer