Amateurzoeker Frans vindt eeuwenoud zwaard en duizenden andere bijzondere dingen in droge IJssel

videoIn de IJssel bij Deventer is een Katzbalger  gevonden. Het korte landsknechtzwaard komt waarschijnlijk uit de periode rond 1500. Er bestaan maar enkele honderden exemplaren van in heel Europa, meldt stadsarcheoloog Bart Vermeulen. De vondst is zo snel mogelijk weer in water gezet en naar het restauratielab in Heerlen gebracht. ,,Dit is een museale vondst", verwacht Vermeulen.

Het duurt echter nog wel even voordat het zwaard aan het publiek getoond kan worden. Amateurzoeker Frans Borgonje vond het waardevolle stuk afgelopen najaar, in de grote droogteperiode en wist gelijk dat zijn vondst bijzonder was. Het was echter Vermeulen die wist hoe uniek. ,,Het is heel uitzonderlijk dat een Katzbalger in deze staat gevonden wordt. Dit waren gebruiksvoorwerpen. De landknecht had een lang zwaard, lans of vuurwapen om mee te vechten, en dit zwaard daarbij. Je gooide geen zwaard weg. Als je het al niet meer nodig had, werd het materiaal hergebruikt.”

  1. Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschijnen
    PREMIUM
    Vijf vragen

    Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschij­nen

    Reeën, herten, zwijnen; het aantal wildaanrijdingen loopt op. Vorig jaar telde Stichting Wildaanrijdingen Nederland, die de cijfers bijhoudt voor Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland, al méér dodelijke wildaanrijdingen dan in 2017. Dit jaar lijkt dat aantal weer hoger te worden van 400 naar 500 dode dieren per maand, alleen al in het geregistreerde gebied. Hoe komt dat? Vijf vragen over wilde dieren in het zicht van onze koplampen.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer