Volledig scherm
Begin deze week was de drukbezochte aftrap van het regenwaterproject in het Hovenhuus op de Worp. © Tauw

Ambassadeurs hebben grote rol in regenwaterproject Deventer

DEVENTER - Zoveel mogelijk Deventer huishoudens zover zien te krijgen dat zij thuis het regenwater gaan afkoppelen. Dat is het hoofddoel van het project 'Word regenwaterambassadeur' van Tauw, de gemeente Deventer en de waterschappen Drents Overijsselse Delta en Vallei en Veluwe.

Volgens Edwin van der Strate, manager klimaatadaptie bij Tauw, is het belangrijk dat regenwater niet in het riool verdwijnt. Ten eerste omdat het zonde is dat de rioolwaterzuivering dit moet verwerken, ten tweede omdat door de steeds intensievere buien het riool grote pieken niet meer kan verwerken en ten derde omdat er in langdurige droge periodes behoefte is aan water.

Burgers kunnen vrij simpel zorgen dat het regenwater bij hen thuis niet langer in het riool beland. Zo kunnen gezinnen die een trampoline hebben ingegraven het gat eronder gebruiken als overstort als de regenton is volgelopen. Een andere mogelijkheid is een gat graven, daarin grind doen en afdekken met worteldoek.

Ter stimulans stellen de gemeente en de waterschappen voor elke vierkante meter afgekoppeld dakoppervlak 8 euro subsidie beschikbaar. Op de Worp hebben zestig à zeventig huishoudens hier al werk van gemaakt.

De projectpartners hopen dat dit initiatief zich als een olievlek verspreidt. Om dit te bereiken is de rol van regenwaterambassadeur bedacht. Deze ambassadeurs moeten zorgen dat het regenwater bij hen thuis in de bodem kan infiltreren en daarna buren en naasten enthousiast proberen te maken hun voorbeeld te volgen.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer