Een 31-jarige man uit Amersfoort moet zich volgende week dinsdag voor de politierechter in Zwolle verantwoorden voor het belagen en beledigen van schrijver en columnist Özcan Akyol uit Deventer.
Volledig scherm
Een 31-jarige man uit Amersfoort moet zich volgende week dinsdag voor de politierechter in Zwolle verantwoorden voor het belagen en beledigen van schrijver en columnist Özcan Akyol uit Deventer. © ANP

Amersfoorter (31) vervolgd voor stalken en beledigen schrijver en columnist Özcan Akyol

Een 31-jarige man uit Amersfoort wordt vervolgd voor het stalken en beledigen van schrijver en columnist Özcan Akyol uit Deventer. Hij moet zich volgende week dinsdag voor de politierechter in Zwolle verantwoorden. 

Het OM verdenkt de man van het belagen van de columnist tussen januari en maart van dit jaar. Van bedreigingen, waar eerder sprake van zou zijn, wordt de Amersfoorter niet beticht. ,,Van strafbare bedreiging is geen sprake geweest”, zegt woordvoerder Annette Toonen van het Openbaar Ministerie (OM). De Amersfoorter werd in maart van dit jaar gearresteerd. 

Akyol, columnist van deze krant, geeft in een korte eerste reactie aan heel benieuwd te zijn naar de uitkomst van de zaak. ,,Ik ben vooral benieuwd hoe ver iemand mag gaan in het beledigen en belagen van een columnist vanwege diens opvattingen. Wat dat betreft denk ik dat de uitspraak van de rechter in deze zaak heel interessant is.”

Signaal

Na de aanhouding gaf hij al aan de arrestatie van de man als een signaal te zien. ,,Om te laten zien dat je niet zomaar iemand kan bedreigen en intimideren in zijn werk, in mijn geval als columnist. Ik hoop dat alle bedreigers dit zien en beseffen dat zoiets consequenties heeft. Heel veel mensen denken dat er een soort wetteloosheid heerst op internet, in die zin hoop ik dat de wetgever een signaal afgeeft.” 

Opzoeken

Volgens de Deventer schrijver viel de man hem gedurende een periode van zeker twee maanden online lastig, zo vertelde hij na de aanhouding. ,,Ik word zo vaak bedreigd, dat ik eerlijk gezegd niet eens meer alles lees. Maar het waren boodschappen in de trant van ‘ik kom je opzoeken’. Hij begon ook over mijn kinderen. Ik heb al langere tijd ontzettend veel last van stalkers en bedreigers.”

Zo reageerde Özcan Akyol in maart op de aanhouding van zijn belager: 

  1. Deventer Ziekenhuis loopt tegen coronagrenzen aan: afspraken voor overplaatsing naar Duitsland
    PREMIUM
    video

    Deventer Ziekenhuis loopt tegen coronagren­zen aan: afspraken voor overplaat­sing naar Duitsland

    De opname van corona-patiënten op de intensive care loopt in Deventer tegen haar grenzen aan. Waar nu weer even wat lucht is met 15 bezette bedden op de ic, was het afgelopen weekeinde spannend toen 18 bedden door corona-patiënten bezet werden. Een negentiende coronazieke moest overgebracht worden naar Utrecht. ,,We hebben binnen de regio nu geregeld dat mensen naar Duitse ziekenhuizen overgebracht kunnen worden”, zegt ziekenhuisbestuurder Eric Kroon.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer