Volledig scherm
Serçan vorig jaar in gesprek met de mensen van Villa Voorstad in Deventer. Ondanks dat allerlei instanties voor hem instaan vindt de IND hem niet homo genoeg om in Nederland te laten verblijven. © De Stentor Ronny te Wechel

Asielzoeker Serçan onverwachts vrij uit cel na afwijzing asielprocedure: Hij is #nietgaygenoeg

Serçan Özmeral is na 31 dagen cel weer vrijgelaten. De Turkse asielzoeker waarvoor Deventer zich hard maakt was opgepakt in afwachting van uitspraak in zijn tweede procedure. LBTI-voorvechter voor asielzoekers Sandro Kortekaas is opgetogen. ,,Het was nog niet eerder vertoond dat een vluchteling met zoveel steunbetuigingen opgepakt werd, maar ook niet eerder kwam iemand vrij uit detentie op deze manier.”

Serçan was zijn leven niet meer zeker in vaderland Turkije sinds hij er voor uit kwam homoseksueel te zijn. 

#nietgaygenoeg

Serçan had in de korte tijd dat hij in Deventer verbleef een groot netwerk opgebouwd. Hij was actief in de homobeweging en bij Villa Voorstad. Maar liefst 23 personen en instanties, waaronder de burgemeester en het Etty Hillesum Centrum schreven een aanbevelingsbrief voor hem onder het motto #nietgaygenoeg. 

Het mocht niet baten: de immigratiedienst oordeelde dat de Turk niet genoeg homo was om in zijn land bedreigd te zijn. Turkije zou veilig genoeg moeten zijn voor hem. Midden vorig jaar dreigde hij onder te duiken, maar hij bleef zich toch elke twee weken melden in azc Hoogeveen. 

Opgepakt zonder strafbaar feit

Terwijl hij zich elke twee weken meldde in afwachting van zijn tweede procedure werd hij opgepakt en naar het detentiecentrum in Rotterdam gebracht. Daar verbleef hij 31 dagen zonder dat hij een strafbaar feit gepleegd had, vertelt zijn belangenbehartiger Kortekaas van LGBT Asylum Support. ,,We hebben daarop weer contact gezocht met de staatssecretaris. Deze behandeling gaat tegen alle afspraken in. Bovendien is het te gek voor woorden dat 23 brieven van derden zo terzijde geschoven kunnen worden door de IND.”

Opluchting

Bij Villa Voorstad, de plek waar Serçan zich al snel thuis voelde, overheerst opluchting. ,,Ik denk dat we hem snel hier weer aantreffen. Hij zal wel even weer moeten 'landen'. Een detentie doet wel wat met je, denk ik", zegt Daan Obdeijn. ,,Het is ongelooflijk hoe snel Serçan zich hier een plek veroverde en we hopen dat deze onverwachte vrijlating perspectief biedt.”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer