Volledig scherm
Ger Visser komt aan bij de rechtbank in Almelo © Emiel Muijderman

Baas Eurocommerce geeft valsheid in geschrifte toe

ALMELO - Voormalig Eurocommerce-directer Ger Visser sr. heeft voor de rechtbank in Almelo maandagochtend toegegeven dat hij valsheid in geschrifte heeft gepleegd. Hij erkende dat hij voor de bouw van het kantoorcomplex Diana en Vesta in Amsterdam (2011) een aannemingsovereenkomst en een afbouwgarantie heeft vervalst en voorzien van een valse handtekening.

Ook voor de bouw van het project Martinez in Almere (2008) vervalste hij een aannemingsovereenkomst. Voor dat project en voor Carlton WTC in Almere (2010) en La Diligence in Zwolle (2010) vervalste Visser bovendien huurcontracten.

Vriendendienst
Volgens Visser verleende hij op die manier een vriendendienst aan ‘de commerciële mensen' van de banken die de projecten van Eurocommerce met tientallen miljoenen euro’s financierden. Die kregen volgens Visser het mes op de keel gezet door hun compliance-afdelingen, die deze contracten als voorwaarde voor het uitbetalen van kredieten stelden.

Verzonnen
Visser vertelde de rechtbank dat hij de contracten zelf opstelde en ondertekende. Soms gebruikte hij een verzonnen naam, soms de naam van functionarissen die wel bij de zogenaamde huurder werkten, maar niet in een positie met tekenbevoegdheid. Dat was dan ook de reden dat het bedrog uitkwam.

Spijt
Volgens Visser hadden de contracten eigenlijk geen waarde omdat in alle gevallen de bouw van de complexen al vrijwel was afgerond. “Niemand heeft er enig nadeel van ondervonden”, aldus Visser, die zei er wel spijt van te hebben. "Als ik het vandaag opnieuw moest doen zou ik het nooit meer doen. Ik heb spijt als haren op mijn hoofd, Hierdoor heb ik mijn bedrijf verloren”, aldus Visser tegenover de rechtbank.

Faillissementsfraude
Na een schorsing gaat de zaak tegen Visser maandagmiddag verder over faillissementsfraude. Hij zou kort voor het faillissement van Eurocommerce onder meer Hotel Restaurant De Roskam in Gorssel en Stal Eurocommerce in Lochem voor symbolische bedragen aan zijn kinderen hebben overgedaan en daarmee de schuldeisers voor vele miljoenen hebben benadeeld.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer