Volledig scherm
© Thinkstock

Beddentekort in crisisopvang ouderen

DEVENTER/TWELLO - Ouderen die acuut zorg nodig hebben, kunnen vaak nergens terecht. Er is een groot tekort aan bedden (en budget). Als er niets gebeurt, wordt het probleem alleen maar groter, zegt branche-organisatie Actiz.

Een oude, dementerende man uit Twello, die verward was en over straat zwierf, heeft vorige maand een week lang moeten wachten tot er een crisisbed voor hem was gevonden. De Twellonaar werd uiteindelijk opgevangen in verpleeghuis PW Jansen in Deventer, vertelt een woordvoerder van Zorggroep Solis. Aan die opname ging een zoektocht van tientallen telefoontjes van de huisarts en het Zorgkantoor vooraf.

De situatie met de Twellonaar staat niet op zich. Solis ziet een toenemend tekort aan crisisbedden. "Er moet geregeld worden uitweken, soms zelfs naar Groningen of Zeeland. In de regio is vaak geen crisisplek meer te vinden", zegt manager zorginkoop, Jan Hoogeveen. "Het is niet óns probleem, of dat van andere zorgaanbieders. Het is een gezamenlijk probleem, maar we voelen ons hierin roepende in de woestijn.''

Leuren
Zorgaanbieder Carinova ziet ook een algeheel spanningsveld, veroorzaakt door een groeiend aantal ouderen in combinatie met het afbouwen van de verpleeghuiszorg. "Daardoor is vooral de doorstroming van crisisbed naar gewoon verpleeghuisbed een probleem", zegt directeur zorginkoop van Carinova, Jan Griepink.

Centraal regiepunt
Om de beschikbare crisisplekken sneller te kunnen vinden, introduceren de zorgaanbieders, huisartsen en het Zorgkantoor een gezamenlijk regiepunt. Het transferbureau (zoals dat al werkt in het Deventer Ziekenhuis) heeft die opvangplekken in de regio in kaart, en moet voorkomen dat huisartsen en zorgkantoor van het kastje naar de muur worden gestuurd. "Het moet ook het leuren met ouderen voorkomen, zoals nu soms gebeurt", zegt Hoogeveen.

Landelijk beeld
Naast de echte crisisopvang met 24-uurszorg, ziet branchevereniging Actiz in heel Nederland structurele tekorten in de kortdurende opvang. Dan gaat het om plekken voor mensen die het normaal gesproken nog wel redden thuis, maar door bijkomende medische klachten of het wegvallen een mantelzorger, tijdelijk niet meer zelfredzaam zijn. Dit jaar was dat tot nu 26.000 keer het geval. "Er is absoluut een tekort aan opvangplekken; er is te weinig budget voor 2016 en ook de inkoop voor 2017 baart zorgen", zegt Bernadet Naber van branchevereniging Actiz, op basis van signalen van huisartsen, verpleeghuizen, en ziekenhuizen. "We zien dat er moet worden uitgeweken naar de spoedeisende hulp van ziekenhuizen; ook zijn zorgverleners die de plekken aanbieden zonder dat ze dit krijgen vergoed."

Met een verdubbeling van het aantal tachtigplussers, verwacht Actiz dat het probleem alleen maar toeneemt zolang er niets gebeurt. "Daarom zou het ministerie met een reële raming moet komen, voor deze vorm van zorg."

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer