Een nerts. Gisteren maakte minister Carola Schouten van LNV bekend dat het waarschijnlijk is dat een mens met corona is geïnfecteerd door een nerts. De Gezondheidsdienst voor Dieren en met name het WBVR in Lelystad spelen een hoofdrol in het onderzoek naar corona bij de dieren. ,,Zorgpunt is de constatering dat ook katten besmet zijn.”
Volledig scherm
PREMIUM
Een nerts. Gisteren maakte minister Carola Schouten van LNV bekend dat het waarschijnlijk is dat een mens met corona is geïnfecteerd door een nerts. De Gezondheidsdienst voor Dieren en met name het WBVR in Lelystad spelen een hoofdrol in het onderzoek naar corona bij de dieren. ,,Zorgpunt is de constatering dat ook katten besmet zijn.” © commons.wikipedia.org

Bedrijven uit Deventer en Lelystad doen baanbrekend onderzoek naar corona bij nertsen: ‘Op dit moment lijkt het goed te beheersen’

Twee bedrijven uit de regio spelen een hoofdrol in het onderzoek naar coronabesmetting bij en door nertsen. De GD voor Dieren (Royal GD) uit Deventer en het WBVR in Lelystad stelden als eersten wereldwijd Covid-19-besmetting bij de dieren vast. Nu blijkt dat de besmetting ook over kan gaan van dier op mens. ,,Ook katten kunnen daarbij een rol spelen”

Volgens viroloog Wim van der Poel van het Wageningen Bioveterinary Research Lab (WBVR) in Lelystad is de vaststelling dat dat nertsen mensen met corona kunnen besmetten opnieuw een wereldprimeur. Dat die zorgen baart, snapt hij heel goed. ,,Dit heeft onze volle aandacht en de minister heeft heel snel gereageerd: we moeten dit bij nertsen uitgebreid onderzoeken.” 

Van der Poel: ,,Er is niet direct een dreiging naar mensen toe. Uit onderzoek bleek dat er buiten het bedrijf geen infectierisico is, omdat in de lucht geen virus aanwezig is. In de ontlasting van de dieren zagen we bovendien weinig virus: dat ging snel voorbij. De dieren waren niet verschrikkelijk ziek. ”

  1. De strijd tussen Zwolle en Deventer? Die was er ook al in de Gouden Eeuw! Mét anonieme trollen en nepnieuws
    PREMIUM

    De strijd tussen Zwolle en Deventer? Die was er ook al in de Gouden Eeuw! Mét anonieme trollen en nepnieuws

    Fake news rond de IJssel? Zwolle en Deventer waren hun tijd ver vooruit. Gemeenteraadsleden en edelmannen werden in de zeventiende eeuw uitgemaakt voor van alles en nog wat in een hevige strijd tussen de beide vroegere partnersteden. Jan Haverkate (73) promoveerde op zijn onderzoek naar de lasterende pamfletten. Over kuttentasters, tiranniek gouvernement en het gebrek aan onafhankelijke media.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer