Volledig scherm
José van der Donk, in de jaren negentig secretaresse van Ida Gerhardt, kijkt bewonderend naar het zojuist onthulde beeld.

Beeld Ida Gerhardt op de IJsselkade: 'wat is ze klein!'

Kunstenaar Herma Schellingerhoudt en burgemeester Annemieke Vermeulen hebben vrijdagmiddag het beeld van dichter Ida Gerhardt op de IJsselkade in Zutphen onthuld. De eerste reacties van de in groten getale opgekomen toeschouwers: wat is ze klein!

Gerhardt (1905-1997), die in het gedicht ‘Dolen en dromen’ de stad Zutphen bezong, staat dan ook niet op een sokkel: iedereen die langsloopt kan zien vanuit welke hoogte haar poëtische blik over de stad en de IJssel ging. Ze was 1,65 meter lang. Stadsdichter Mas Papo refereerde in het nieuwe gedicht dat hij voordroeg aan ‘Dolen en dromen’. Van Gerhardt zelf is op de kademuur één dichtregel te lezen: 'Er stond een kind op de kade', uit haar bundel Het sterreschip (1979). Enigszins verwarrend wellicht, zei de Zutphense Ida Gerhardt-liefhebber Nelleke van Keulen, omdat het beeld Gerhardt als oudere vrouw laat zien. De volledige laatste strofe luidt: 'Er stond een kind op de kade/ – ik was het, ik was nog klein – /het had niets meer nodig op aarde/ om volkomen gelukkig te zijn.’

De Zutphense José van der Donk, die secretaresse en hulp was van Gerhardt, vindt dat Schellingerhoudt de dichter goed getroffen heeft. ,,Ik herkende haar al toen ik alleen nog maar de rug zag, met die regenjas.” Het beeld draagt het haar iets anders dan Gerhardt in de periode van de samenwerking met Van der Donk. ,,Ida had stekeltjes, die moest ik altijd bijknippen met een botte schaar…” Van der Donk is erg blij dat het beeld op de IJsselkade er is gekomen. ,,Ik hoop vooral ook dat het een aanzet is voor iedereen die haar hier ziet om meer van haar poëzie te gaan lezen.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer