Bekendste Britse Deventenaar is nu ook Nederlander: de naderende Brexit bezorgde Pete slapeloze nachten

Zijn normaal altijd lachend twinkelende ogen blijven serieus. Je burgemeester ontmoet je niet elke dag. En je moet als Engelsman zeker niet elke dag plechtig opzeggen: 'Dat verklaar en beloof ik'.

 Burgemeester König leest voor waaraan de nieuwe Nederlanders moeten voldoen. En knikt nog een keer extra als Pete Simpson zijn belofte mag afleggen. Simpson volgt zo gespannen de woorden van de burgemeester dat hij even vergeet te antwoorden. Vanaf nu is Deventers bekendste straatmuzikant, living statue en kunstenaar Pete Simpson naast Engelsman en Deventenaar ook Nederlander. 

Pete
Volledig scherm
Pete © Rob Voss

Hij woont sinds 1978 in Nederland. Is inmiddels 76 jaar. ,,Ben ik de oudste", vraagt hij zich weer grappend af, daags na de ceremonie. Het voelt anders, blikt hij vanuit zijn woonkamer op Borgele naar de Nederlandse vlag die hij van de gemeente  kreeg. Waar hij die op moet hangen vanuit zijn flatje weet hij nog niet. ,,Het voelt als rust, nu.” Want de angst sloeg hem om het hart, toen hij, net voor de geplande Brexit, ineens een brief uit Ter Apel kreeg, van de IND. Waar hij al jaren geen bemoeienis meer heeft van wat voor 'n dienst dan ook, kreeg hij ineens zwart op wit: een tijdelijke verblijfsvergunning voor twee maanden.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer