Volledig scherm
PREMIUM
Bertan Topbac uit Deventer is deze zomer te zien in de shortfilm Bourgeois Absolutie. © FOTO HISSINK

Bertan uit Deventer speelt hoofdrol in shortfilm over depressies

De 19-jarige Bertan Topbac uit Deventer stuitte bij toeval op een wervingsadvertentie voor een Nederlandse shortfilm over jongeren met depressies. Hij reageerde en kreeg plots de hoofdrol. Komende zomer is hij mogelijk te zien op meerdere filmfestivals, als Cayden in Bourgeois Absolutie.

De film is nog in de maak, maar voor Deventenaar Bertan Topbac kan het allemaal niet meer stuk. De student Social Work aan het Windesheim in Zwolle heeft een bijzonder avontuur achter de rug: hij heeft meegewerkt aan de nieuwe Nederlandse shortfilm Bourgeois Absolutie, van filmwetenschappers Jorrit Bouwmans en Jasper Koopmans. Topbac kruipt in de film in de huid van hoofdrolspeler Cayden, een depressieve student die de grip op zijn leven begint kwijt te raken. 

 1. Gijs Esders gaat door waar zijn sportvrienden afhaakten

  Gijs Esders gaat door waar zijn sportvrien­den afhaakten

  Terwijl hij zijn springoefeningen doet in Valkenburg, kijken zijn vrienden van een afstandje toe. Zonder inspanning, zonder zweetdruppels, af en toen een slok van hun bier nemend. Gijs Esders (27) zakt nog een keer diep door zijn knieën, buigt zijn lichaam voorover en komt dan met die enorme krachtsinspanning. Omdat het op het programma staat. Maar de schaatser uit Deventer is alleen aan het trainen tijdens dit weekje weg in Zuid-Limburg. Omdat hij van de vriendengroep nog de enige is die zijn sportieve droom najaagt. En dat doet toch een beetje pijn.
 2. Feesten bij Deventer Buitensociëteit mag op voorwaarde van extra maatregelen
  PREMIUM

  Feesten bij Deventer Buitenso­cië­teit mag op voorwaarde van extra maatrege­len

  De Deventer Buitensociëteit in Steenenkamer krijgt een omgevingsvergunning zodat zij de feestactiviteiten kan blijven voortzetten. Het Voorster college heeft het verzoek van buurtbewoners om handhavend op te treden tegen de Buitensociëteit wegens geluidsoverlast en illegale activiteiten afgewezen. Het college eist wel dat het bedrijf van wethouder/ondernemer Arjen Lagerweij maatregelen treft om de overlast te minimaliseren.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer