Volledig scherm
Theater de Viking in Deventer © Artist Impression

Beslissing over installatie op dak Viking in Deventer uitgesteld

Er is nog altijd geen besluit genomen of er op het dak van de Viking een luchtbehandelingsinstallatie mag komen. De vergunningprocedure is even stopgezet, om meer tijd te krijgen voor een besluit.

De vergunningaanvraag voor het plaatsen van een luchtbehandelingsinstallatie op het dak van het filmtheater en het verhogen van de voorgevel is vorig jaar al gedaan. Uiterlijk begin deze maand had de gemeente Deventer aan de aanvrager, NV Maatschappelijk Vastgoed (NVD, de vastgoedtak van de gemeente), moeten laten weten of de vergunning werd toegekend of afgewezen.

NVD heeft nu zelf de procedure stopgezet om tijd te winnen. Vraag is nog altijd of de installatie op het dak en het verhogen van de voorgevel mag. Volgens het bestemmingsplan lijkt het niet toegestaan. Om de gevel op te hogen, zou een bestemmingsplanwijziging nodig zijn. Dat kost een half jaar - met bezwaren een jaar. Bekeken wordt of de installatie kan worden geplaatst zonder het bestemmingsplan te hoeven wijzigen.

Oplossing

Wegens ruimtegebrek is vorig jaar besloten dat de installatie vanuit het gebouw moest worden verplaatst naar het dak. Begin december leek een oplossing voorhanden, toen architect Bjarne Mastenbroek bij de welstandscommissie een plan voor de ophoging van de voorgevel verdedigde. Die zou 70 centimeter hoger worden om de installatie vanaf de straatkant weg te werken.

Later bleek dat geen rekening was gehouden met het bestemmingsplan; de maximale hoogte van de dakrand was al bereikt zonder ophoging.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer