Klimboom voor obs de Rytheem in Bathmen.
Volledig scherm
Klimboom voor obs de Rytheem in Bathmen. © FOTO HISSINK

Betegeld schoolplein massaal vervangen door natuurspeelplaats

Tientallen basisscholen in deze regio veranderen hun betegelde schoolpleinen in rap tempo in natuurspeelplaatsen. De provincies Overijssel en Gelderland stellen daarvoor miljoenen beschikbaar. Ruim 160 scholen hebben plannen ingediend om hun pleinen aan te pakken.

,,Veel scholen hebben echt nog een ouderwets schoolplein met veel stenen”, zegt woordvoerder Eva Calicher van de provincie Gelderland. ,,Een groen schoolplein is gezond, leerzaam, aantrekkelijk om in te spelen en avontuurlijk. Het zorgt voor een betere sfeer.”

Gelderland stelt dit jaar 2 miljoen euro beschikbaar, Overijssel 1 miljoen. In totaal hebben vooralsnog 163 scholen subsidie aangevraagd. Die kan oplopen tot 17.500 euro per school. Overijssel wil dat alle scholen in de provincie uiterlijk in 2025 een groen schoolplein hebben, Gelderland ‘zo veel mogelijk’. 

Groen schoolplein

Natuur en Milieu Overijssel is content met de vele belangstelling. ,,Het is goed dat kinderen buitenspelen in een groene omgeving”, zegt Annefloor Zuurbier. ,,Onderzoeken wijzen uit dat kinderen daardoor een betere klik met klasgenoten ontwikkelen, dat er minder gepest wordt, dat ze uitgedaagd worden om te ontdekken en meer te bewegen. Een groen schoolplein zorgt ervoor dat kinderen zich zowel lichamelijk als geestelijk gezonder voelen.”

Een metamorfose van een schoolplein kost al snel tussen de vijftig- en tachtigduizend euro, stelt Zuurbier. Geld dat scholen meestal niet hebben. Natuur en Milieu Overijssel onderzoekt daarom samen met de provincie de oprichting van een fonds waar scholen die hun pleinen willen aanpakken een beroep op kunnen doen.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer