Bijna 5600 steunbetuigingen voor met sluiting bedreigd Speelgoedmuseum

VIDEOZo'n 700 tekeningen en bijna 4900 handtekeningen heeft het Speelgoedmuseum de afgelopen maanden aan steunbetuigingen verzameld. Woensdagavond heeft Janne Oost (13) als ambassadeur van het wederom met sluiting bedreigde museum de 5600 steunbetuigingen overhandigd aan burgemeester Ron König.

Tot dit voorjaar dacht het Speelgoedmuseum dat het kon uitzien naar een ander, geschikter  onderkomen dan het huidige pand aan Brink 47.  Dat vooruitzicht veranderde toen wethouder Carlo Verhaar de inmiddels veelbesproken Cultuurvisie presenteerde. In de plannen van het college bleek geen ruimte meer te zijn voor een fysiek Speelgoedmuseum. Burgemeester en wethouders zien meer heil in een reizende speelgoedexpositie. 

Reacties

Daarop initieerde het Speelgoedmuseum de petitie  ‘Ik teken of kleur voor het Speelgoedmuseum’. Een greep uit de reacties:  ,,Speeltjes worden afgedankt als ze niet bevallen. Of, als ze wel aanslaan, helemaal kapot gespeeld. Alles van waarde is nu eenmaal kwetsbaar. Het museum bewaart en bewaakt wat er nog is en maakt Deventer nog rijker dan het al is.” (Niko Mulder, Lelystad)

Tekst loopt verder onder video.

Mappen vol tekeningen en handtekeningen van kinderen en mensen die willen dat het Speelgoedmuseum in Deventer open blijft. Burgemeester Ron König heeft de bijna 5600 steunbetuigingen in ontvangst genomen.
Volledig scherm
Mappen vol tekeningen en handtekeningen van kinderen en mensen die willen dat het Speelgoedmuseum in Deventer open blijft. Burgemeester Ron König heeft de bijna 5600 steunbetuigingen in ontvangst genomen. © de Stentor

Trekpleister

,,Wij zijn vandaag speciaal uit Eindhoven naar Deventer gegaan om het speelgoedmuseum te bezoeken. Het is een trekpleister voor het toerisme in de stad. Wij vonden het leerzaam een bijzonder. (A. Goyenechea Jaramillo, Eindhoven)

D. Zoutenbier uit Deventer gaat graag met de kleinkinderen naar dit museum. ,,Het hoort net zo bij Deventer als Spelen op de Brink.”  de Brink bij Deventer!

Poll

Op de site van de Stentor hebben 3124 mensen meegedaan aan de poll over het Speelgoedmuseum.  Elf procent van hen vindt sluiting een goed idee, omdat het museum niet meer van deze tijd en weinig bezoekers trekt. Bijna de helft van alle polldeelnemers (49 procent) vindt sluiting zonde, omdat het museum al sinds 1932 bij Deventer hoort. De overige  41 procent vindt dat de gemeente moet zorgen dat het museum elders in de stad onderdak vindt. 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer