Volledig scherm
De blauwalg concentreert zich visueel alleen rond de eerste pijler van de nevengeul onder de spoorbrug. © Team Toezicht & Handhaving gemeente Deventer

Blauwalg in de IJssel bij de spoorbrug in Deventer

In een nevengeul van de IJssel bij de spoorbrug in Deventer is blauwalg geconstateerd. Zwemmen in de IJssel daar werd al afgeraden en is officieel zelfs verboden, maar is nu helemaal niet raadzaam, ook niet voor honden. 

Visueel lijkt de blauwalg zich vooral te concentreren rond de eerste pijler van de spoorbrug in de nevengeul. De blauwalg werd gisteren bij toeval vastgesteld door handhavers van de gemeente Deventer. Jasper Konijnenbelt van Rijkswaterstaat bevestigt dat het om blauwalg gaat. ,,Onze expert kon dat aan de hand van de foto's op het oog eenvoudig vaststellen.” 

Blauwalg komt normaal gesproken vooral voor in niet of nauwelijks stromend water. Volgens Rijkswaterstaat moet de natuur zijn werk doen. ,,Het lost zich uiteindelijk vanzelf op. In dit geval gaat het om een plek waar zwemmen sowieso wordt afgeraden. ,,Nu is het dus zeker raadzaam om daar niet het water in te gaan.”

Zwemmen in de IJssel is officieel overal verboden, onder meer omdat Rijkswaterstaat de kwaliteit van het zwemwater niet kan garanderen. Rijkswaterstaat en gemeentes waarschuwen al jaren voor de gevaren van het zwemmen in de IJssel. Toch wordt het zwemverbod in de rivier volop genegeerd: tijdens de hittegolf van eind juni plonsden tientallen Deventenaren dagelijks nog vrolijk in het water

Honden

Wie in aanraking komt met blauwalgen of die bij het zwemmen binnenkrijgt, kan last krijgen van irritaties aan ogen of huid. Ook hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Ook eigenaren van huisdieren moeten oppassen. Bijvoorbeeld honden kunnen kunnen ernstig ziek worden van het drinken van besmet water of door het drooglikken van hun met water besmeurde vacht.

  1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
    PREMIUM

    Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

    Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer