Volledig scherm
De brandweer blust de brand, die ontstaat door blikseminslag. © Tjoek Korenromp

Blikseminslag in woning Deventer: steenscherven van vloer vliegen door de woonkamer

Vanuit het niets een enorme knal. Midden in de woonkamer. Meteen gevolgd door gerinkel van rondvliegende steenscherven. De bewoners van een vrijstaand huis aan de Paul Gabriëlstraat in de Deventer woonbuurt de Vijfhoek schrokken zich zondagavond wezenloos, toen hun woning werd getroffen door blikseminslag.

Het was rond half zeven 's avonds. De bewoners van het huis zaten aan hun eettafel toen onweerswolken over Deventer en omgeving trokken. Plots spatte een deel van de stenen vloer rondom de kachel met een enorme knal uiteen. De bliksem bleek de schoorsteen te hebben geraakt en zocht via het rookkanaal de weg naar beneden, vertelt één van de bewoners, die anoniem wensen te blijven. De scherven van de stenen vloer vlogen volgens hem de woonkamer door. Wonderwel werd niemand erdoor geraakt. 

Brand

Al snel werd duidelijk dat het ging om blikseminslag. De elektrische apparatuur in de woning begaf het. Toen een buurman aanbelde, kregen de bewoners meer slecht nieuws: het houten dak stond in brand. De gealarmeerde brandweer - die met meerdere voertuigen uitrukte, waaronder een hoogwerker - kon vervolgens meer leed voorkomen: de volledige bovenverdieping is van hout, maar is grotendeels gered. De schade zit volgens de bewoners vooral aan de buitenkant van het dak.

Volledig scherm
Een deel van het dak ging verloren bij de brand, die ontstond door blikseminslag. © Judah Bolink
  1. Laatste wens komt uit voor ernstig zieke Roy (47) uit Twello: nog één ritje in Amerikaanse wagen
    PREMIUM
    VIDEO

    Laatste wens komt uit voor ernstig zieke Roy (47) uit Twello: nog één ritje in Amerikaan­se wagen

    Amerikaanse auto's zijn z'n lust en zijn leven. Hij bezat ze, sleutelde eraan. Tot Roy van den Bosch (47) uit Twello vijf jaar geleden wordt getroffen door een hersenbloeding. Het is direct foute boel volgens de artsen. Ouders Jose en Eddie krijgen te horen dat hij nog wellicht drie maanden te leven heeft. Vijf jaar later en vele hersenbloedingen en TIA's verder is Roy er nog steeds. Deze zondag komt een ultieme wens voor hem uit: nog één ritje in een Amerikaanse wagen.
  2. Pingpongen in Deventer skatebaanpark doorslaand succes en krijgt vervolg
    PREMIUM
    VIDEO

    Pingpongen in Deventer skatebaan­park doorslaand succes en krijgt vervolg

    Een ludiek initiatief zorgde zaterdagavond voor spektakel en een bijzonder tafeltennissfeertje. Voor de gelegenheid was het indoorskatepark van Burnside in Deventer het decor van een ‘pingpong championship’. Tafeltennistafels stonden zelfs in de half-pipes. Een dj zorgde voor dampende muziek, lichteffecten, een rookblazer en publiek, dat met een biertje in de hand enthousiast om de tafels hing, zorgden voor een niet-alledaagse tafeltennis-entourage.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer