Volledig scherm
PREMIUM
Bob van 't Klooster (met pet) en Gijs Hoefsloot, de mannen achter Bob's Kombucha in Gorssel. In een zeecontainer achter de woning van Van 't Klooster brouwen de mannen de gefermenteerde frisdrank waarmee ze Nederland willen veroveren. © FOTO HISSINK

Bob’s Kombucha wil vanuit Gorssel met zwammendrank Nederland veroveren

In Amerika is kombucha de gezondshype al ver voorbij. In de industrie rond de dubbelgefermenteerde theezwamdrank gaan honderden miljoenen om. Vanuit Gorssel wil Bob's Kombucha een klein graantje meepikken, maar dan wel in Nederland. 

Volgens de overlevering dronken de krijgers van Dzjengis Khan al kombucha om ten strijde te trekken en het huidige Mongolië te vestigen. ,,Tweeduizend jaar geschiedenis in een flesje", noemt Bob van 't Klooster de frisdrank die hij verkoopt, niet zonder gevoel voor dramatiek. Waar de dubbelgefermenteerde thee jarenlang vooral populair was in de hipsterhoek en onder gezondheidsfreaks, wordt kombucha inmiddels ook in Nederland steeds meer gangbaar. Van 't Klooster: ,,Zeker de kombucha met een smaakje is al lang uit de hardcore antroposofische hoek.” 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer