Boem! Militairen laten reusachtige oorlogsbom ontploffen die langs snelweg A1 bij Wilp lag

videoEen grote vuurbal boven een enorme berg zand en trillingen die in de verre omgeving nog te voelen zijn. De komende drie dagen laten militairen in delen de V1-bom ontploffen die afgelopen weekend onschadelijk werd gemaakt langs de snelweg A1.

Wie de komende dagen wandelt in natuurgebied Grote Veld bij Lochem moet niet raar opkijken bij harde knallen. Militairen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) laat op het militair oefenterrein in het natuurgebied in verschillende delen een reusachtige oorlogsbom ontploffen. De V1-bom die zondag langs de snelweg A1 met moeite werd ontmanteld.

,,Opgelet. 3, 2, 1.’’ Met luide stem waarschuwt majoor Peter omstanders in het natuurgebied. Voor zijn neus heeft hij een rode knop. Op tientallen meters afstand van een grote berg zand laat hij de eerste vijftig kilo springstof van de bom laten ontploffen. Deze V1 werd onlangs ontdekt bij werkzaamheden voor de verbreding van de snelweg A1. De V1, in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers afgevuurd, werd zondag onschadelijk gemaakt. De aanwezige springstof, bijna duizend kilo, werd deze week in delen van vijftig kilo per keer ontploft. 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer