Volledig scherm
Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en vicepremier Carola Schouten begroet koning Willem-Alexander voorafgaand aan de beëdiging in Paleis Noordeinde. © ANP

Boeren blij met 'hun' minister van Landbouw, Carola Schouten

Met de installatie van het kabinet Rutte-III is de landbouw niet langer een ondergeschoven kindje op Economische Zaken, en de sector is ook niet 'afgescheept' met een staatssecretaris. Na zeven jaar is er weer een aparte minister van Landbouw: Carola Schouten (ChristenUnie). 

'Boerenbedrijf is meer dan economie'

Volledig scherm
Ellis en Tom Lugtenberg. © eigen foto

Ellis Lugtenberg, melkveehouder uit Olst: ,,Een aparte minister, daar ben ik blij mee. De afgelopen jaren vielen we onder Economische Zaken, en dat is toch wel wat anders. We werden puur economisch en te oppervlakkig, benaderd. Er was te weinig oog voor specifieke zaken die voor het boerenbedrijf gelden." Zo stemde de Tweede Kamer vorig jaar voor een motie van de Partij voor de Dieren, die het boeren verbood om kalveren kort na hun geboorte bij de moederkoe weg te halen. Bedacht vanachter een Haags bureau. Melkveehouders - waaronder Lugtenberg - keerden zich ertegen, omdat de praktijk leert dat het snel scheiden van moederkoe en kalf juist voor minder onrust zorgt bij de dieren. ,,Dat plan is inmiddels van de baan", zegt Lugtenberg. Maar er werden meer regels 'opgelegd' door Den Haag. ,,Het was regelstjesdenken, en we hadden niet het gevoel te worden gehoord." De hoop is dat dat verandert, met boerendochter Carola Schouten aan het roer. ,,Haar achtergrond is wel een pré, zij kan er hopelijk wat meer gevoel inleggen." 

Beter vertegenwoordigd in Europa, maar verwachtingen temperen

Volledig scherm
Gert Tessemaker © eigen foto

Gert Tessemaker, varkenshouder uit Barchem: ,,Ik ben er wel blij mee, en dan vooral dat het een minister is. Niets ten nadele van de personen, maar een staatssecretaris is in die zin toch een beetje een tweederangsfunctie. In Brussel heeft een minister bijvoorbeeld meer te vertellen. We hebben als sector te maken met Europese regels, zoals de bemestingsnormen. Maar onze landbouw is echt heel anders dan die in Zuid-Frankrijk of Spanje: veel intensiever, beter gecontroleerd en met hogere opbrengsten. Er is dus maatwerk nodig. Met een minister denken we dat onze belangen in Brussel beter worden behartigd, en dat onze stem meer wordt gehoord."

Tessemaker waakt tegelijkertijd voor al te hoge verwachtingen: ,,Die wil ik wel temperen, ja. Want een minister heeft zich ook gewoon aan de regels te houden. Maar Martijn van Dam begreep gewoon niet wat er speelde en dat communiceert lastig. Hij zei ook dat-ie er niet voor de boeren zat. Bij Schouten verwacht ik meer begrip. Met haar begrip en affiniteit zijn we al twee stappen verder."

Hartstikke blij, want Van Dam maakte er een potje van

Volledig scherm
Christian Klein Koerkamp © eigen foto

Christian Klein Koerkamp, melkveehouder uit Lettele: ,,Martijn van Dam heeft er als staatssecretaris een beetje een potje van gemaakt, na het afschaffen van het melkquotum", zegt Klein Koerkamp. Toen dat quotum werd afgeschaft, waarin het aantal te houden koeien was gelimiteerd, breidde Klein Koerkamp zijn veestapel uit en hij liet daarvoor ook een nieuw staldeel bouwen. Veel boeren deden dat en zij konden vervolgens weer koeien inleveren toen er opeens nieuwe Europese regels kwamen. Het verwijt aan Van Dam is dat hij te weinig voor de boeren heeft gedaan. ,,Bij hem leek Landbouw een soort afvoerputje van zijn portefeuille. We hopen dat Carola Schouten meer voor ons opkomt, en ervoor zorgt dat de boeren boer kunnen blijven. Zij weet hoe het reilt en zeilt op de boerderij; het is hard werken en weinig verdienen. We zijn behalve hartstikke blij met een minister, ook blij met een eigen ministerie. Dat verdient deze sector ook."

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer