Volledig scherm
De toegetakelde boom aan de Lange Zandstraat. Volgens buren is dat door een vechthond gedaan, de gemeente gaat een onderzoek instellen. © Hennie Lubberts

Boom zwaar toegetakeld in Deventer, buurman weet zeker: ‘Dit was een vechthond’

Aan de Lange Zandstraat is een boom zwaar toegetakeld. Buurman Hennie Lubberts weet zeker dat de boom door een vechthond is bewerkt. ,,Je ziet het bloed nog op de stam zitten.” De gemeente gaat onderzoek doen.

Zondag zag Hennie Lubberts opeens dat er hele repen bast van een boom vlak bij zijn huis waren afgetrokken. Eén plus één is voor hem twee: dit moet door een hond zijn gedaan, ook met eerdere incidenten in Deventer in het achterhoofd. ,,De tandensporen zijn nog te zien. Als je goed kijkt, dan zie je het bloed op de stam zitten.”

De gemeente Deventer stelt een onderzoek in, zegt woordvoerder Maarten-Jan Stuurman. ,,Dat dit door een hond is gebeurd, lijkt ons vrijwel zeker. We gaan in de buurt rondvragen wie er wat weet.” Als er voldoende aanknopingspunten zijn, doet de gemeente aangifte. ,,Dat doen we zeker. Dit is verschrikkelijk. Mensen hechten heel erg aan bomen en wij zijn daar zelf ook heel zuinig op. 

Aan de Lange Zandstraat gaat het (ogenschijnlijk) om één boom. Lubberts heeft niet zelf gezien hoe de boom is aangevallen, zegt hij. ,,Maar dit is niet normaal. Dat iemand zijn hond zo ophitst, tot bloedens toe. Deze knakker moet gepakt worden.”

Diepenveenseweg

Dat vechthonden Deventer bomen vernielen is niet voor het eerst. In 2017 liepen drie bomen in Deventer zware schade op doordat ze toegetakeld waren door een vechthond. Ook toen werd onderzoek ingesteld, uiteindelijk werd een 43-jarige Deventenaar gearresteerd. De baas van de hond werd aangehouden, de hond kreeg een muilkorfgebod. De schade bedroeg volgens de gemeente zo’n 15.000 euro. Ook in Apeldoorn en Zutphen werden bomen vernield door honden.

De Koninklijke Hondenbescherming en de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden stelden eerder aan De Stentor dat bepaalde hondeneigenaren bomen gebruiken om vechthonden voor te bereiden op hondengevechten. ,,Zo’n beschadigde boom is inderdaad een goede indicatie dat er sprake kan zijn van het trainen van vechthonden.”

Volledig scherm
De toegetakelde boom aan de Lange Zandstraat. © Hennie Lubberts
Volledig scherm
De toegetakelde boom aan de Lange Zandstraat. © Hennie Lubberts
  1. Liefde voor molen en hout bracht Bolwerksmolenaar Ber naar Deventer
    PREMIUM
    video

    Liefde voor molen en hout bracht Bolwerksmo­le­naar Ber naar Deventer

    Ber Fort loopt deze donderdagmiddag rond in wat nu nog zijn molen is. Nog twee dagen: gelukkig is het een schrikkeljaar dus heeft hij een dag extra, grapt hij opgelucht. En de molen blijft in de familie. Zijn schoonzoon Rob Schutte neemt de molen over. Bert Fort blijft vrijwilliger op de Bolwerksmolen. ,,Ik zal moeten leren een stapje terug te doen", zegt hij toch met nog enige vertwijfeling. Want molenaar zijn, dat is zijn passie.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer