Boomstoel markeert straks alle rustpunten
"Ik ben erg trots." Aldus het korte, krachtige commentaar van de winnaar. Jan Regelink (54) uit Heeten won de ontwerpwedstrijd voor het meubilair waarmee vele tientallen Rustpunten langs fietsroutes in het buitengebied van Deventer, Olst-Wijhe en Raalte uitgerust worden.
Per 1 april moeten er op het erf van Sallandse boerenhoeves 68 herkenbare Rustpunten zijn. Met een tafel en stoelen, een thermoskan met koffie, thee en limonade en een offerblok voor een (onderhouds)bijdrage. Rijssen-Holten en Hellendoorn sluiten later nog aan.
Zo eenvoudig als zijn dankwoord was ook het ontwerp van de Heetenaar die in het dagelijks leven mede A2-Architektenburo in Apeldoorn runt. Regelink ontwierp een 'boomstoel'; een stoel in de vorm van een boomstam. In de Bolwerksmolen, waar de winnaar zaterdag bekend werd gemaakt, werd de eerste boomstam meteen in planken gezaagd.
Het hout komt van de bomen langs de Oerdijk in Okkenbroek. De eiken moesten veiligheidshalve gekapt worden maar krijgen nu een passende herbestemming.
Het was een drukte van belang in de molen. Vele tientallen mensen kwamen aanwaaien. De meesten betrokken bij Stichting IJssellandschap of bij Stichting Recreatie Deventer Buiten die de ontwerpwedstrijd hadden uitgeschreven. Maar er waren ook veel fans van de 39 mensen die 'iets' hadden bedacht.
De meeste bedenksels hingen in de vorm van een tekening aan de balken van de molen maar er waren ook wat schaalmodellen. Zoals voorzitter Jaap Starkenburg van 'IJssellandschap' in zijn powerpointpresentatie aantoonde, was er een enorme diversiteit; van heel simpel tot uiterst professioneel.
Ina Luitjens en Syl de Vries uit Lettele bijvoorbeeld maakten een bankje waarbij ze zich door een kruiwagen lieten inspireren. Je kunt de bank aan één kant optillen en wegrijden. "Hoe vaak heb je niet dat zo'n ding op een erf in de weg staat. Als je er moet maaien of zo", meende De Vries. En, kans op de hoofdprijs? "Er is dikke kans", grinnikte Luitjens die meubelontwerper van beroep is, "dat dit ontwerp in eigen beheer uitgevoerd gaat worden."
Inderdaad haalde het stel de
eindronde niet. Starkenburg presenteerde het publiek uiteindelijk zeven ontwerpen die in meer of mindere mate aan de reglementen voldeden. Het meubel moet volledig van hout en liefst demontabel zijn, zodat het 's winters de opslag in kan; het basismateriaal (eikenhout) moet goed tot zijn recht komen en het geheel moet beeldbepalend voor het Rustpunt en liefst ook nog vernieuwend zijn.
De jury was vrij algemeen in haar voorkeur voor Regelinks concept. Toch wordt het een dure geschiedenis. "Ik denk dat deze boomstoel, puur design, ons per stuk 2000 euro kost", vertelt Fred Heemskerk van Stichting Recreatie Deventer Buiten. "We moeten het allemaal nog uitwerken."
Jan Regelink had onder meer concurrentie van zijn bloedeigen zoon Frank (23) die in Enschede industriële productontwikkeling studeert. Ze begonnen samen aan de klus. Regelink senior: "We kunnen goed overweg maar gaandeweg kregen we onze eigen ideeën en besloten we apart verder te gaan." De Regelinks gebruikten allebei het idee om planken als dominostenen naast elkaar te zetten en zo in een vorm te gieten. Bij Frank werd het een bank. Zijn vader bedacht de boomstoel: "Weet je, als ergens twee boomstoelen staan ga je er makkelijker op zitten dan dat je naast een wildvreemde op een bank moet schuiven."
Op de vraag wat hij met zijn geldprijs gaat doen, hoeft hij maar heel even na te denken: "Hout bestellen en beide ontwerpen maken. Om in onze eigen tuin te zetten."
Veel waardering was er ook voor de designbank van zoonlief. Junior gaat ervan uit dat zijn ontwerp ook wel verder komt dan de tuin bij hen thuis.
www.rustpunt.nu
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM7
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM3
Ene Deventer school is te klein, andere te groot, dus ruilen ze van gebouw: ‘Een unieke situatie’
Vijfhonderd stappen, meer zijn het er niet. Toch verandert er voor de leerlingen en ouders van twee Deventer basisscholen met het zetten van deze stappen heel veel. Vanaf volgend schooljaar wisselen Zinder-scholen Oudaen en de Cees Wilkeshuisschool van gebouw. ,,Het is eigenlijk heel logisch.’’ -
PREMIUM
Hoop op alsnog 1,5 miljoen voor woningbouw in Holten na ‘goed gesprek’ met minister
HOLTEN - Het was een goed gesprek met minister Hugo de Jonge donderdagochtend, zegt Erik Wessels. De wethouder van Rijssen-Holten hield een pleidooi om makkelijker geld beschikbaar te krijgen voor woningbouw in middelgrote gemeenten. En hij heeft het gevoel dat De Jonge het begreep. -
PREMIUMCOLUMN14
‘Betrapt’ bij de zelfscankassa: ‘Dit is biologische, die is 30 cent per stronk duurder’
Buurman schrijft elke week over zijn leven en kijk op de maatschappij.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
Go Ahead Eagles huurt Noorse PSV-linksback Oppegard
PSV-linksback Fredrik Oppegard krijgt een tijdelijke toekomst in De Adelaarshorst. De 20-jarige linksback wordt door Go Ahead Eagles voor een half jaar gehuurd. -
PREMIUMMet Video
Enorme kap rondom Deventer, maar er komen ook 25.000 bomen bij: ‘De fijnspar sterft massaal af’
Bomen in nood. IJssellandschap weet er alles van. Hectares aan kostbaar groen sterven jaarlijks af door droogte en verzuring. De grootgrondeigenaar in Deventer grijpt in, en plant er deze winter zeker 25.000 bomen bij. Zo ook op een landgoed in Lettele. ,,Een hele kostbare operatie.’’
In samenwerking met indebuurt Deventer