De Viking vanaf de Deventer toren
Volledig scherm
De Viking vanaf de Deventer toren © FOTO HISSINK

Boze buurman Viking vraagt om bouwstop

Buurman Jacques Struis van filmtheater De Viking heeft de daad bij het woord gevoegd en is naar de rechter gestapt. Inzet is de vraag om een bouwstop. Onduidelijk is wanneer de zaak dient en of de rechtbank een spoedeisend belang ziet voor een kort geding.

Volgens het kamp-Struis is op de Deventer bouwplaats een voorschot genomen op een nog te verlenen vergunning om de gevel van het filmtheater op te hogen. Onder meer uitsparingen in plafonds zouden erop duiden dat wordt toegewerkt naar een afwijkende situatie dan waar tot nu toe vergunning voor is verleend. Struis haalt ook een bouwcontrole van de gemeente zelf aan, op basis waarvan de gemeente had moeten ingrijpen. Struis vreest door de hogere gevel onder meer verlies aan uitzicht. Hij stelt dat het verhogen tegen de afspraken is met de gemeente. Op basis van de afgesproken hoogte en afmetingen zag Struis destijds af van bezwaar tegen de Viking.

Gevel meter omhoog

De gevel gaat een meter omhoog om de luchtbehandelingsinstallatie die op het dak komt aan het oog te onttrekken. Die kanalen zouden in het aanvankelijke ontwerp inpandig komen.

Adviseur Rob Dommerholt zegt dat Struis de gemeente voldoende tijd heeft gegeven om zelf de boel stil te leggen en heeft geen goed gevoel bij de gang van zaken onlangs in de welstandscommissie. Die ging akkoord met het verhogen van de gevel. Dommerholt: ,,In de krant lees ik dat de commissie het liever anders had gezien en akkoord gaat, ook omdat er geen andere optie zou zijn dan de kanalen op het dak. Dat moet welstand niet meewegen. Dit raakt de onafhankelijkheid van de commissie.''

Meningsverschil

Projectwethouder Frits Rorink (CDA) ligt niet wakker van de stap naar de rechtbank en stelt dat er geen onomkeerbare zaken op de bouw gebeuren. ,,Wij denken er anders over dan de heer Struis.''

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer