Volledig scherm
© Rens Hulman / News United

Burgemeester Deventer na aanrijding op terras: ‘Vreselijk, enorm geschrokken’

video‘Enorm geschrokken, een vreselijke gebeurtenis’’, noemt burgemeester Ron König het incident vanochtend vroeg in de Deventer binnenstad. Een nog voortvluchtige bestuurder reed na een ruzie rond half zes in op een aantal mensen op een terras, ter hoogte van shoarmazaak Ayf.

König verscheen nadat hij werd geïnformeerd meteen ter plekke. De burgemeester trof een enorme ravage aan. De slachtoffers waren toen al weg. Volgens König was bij de hulpdiensten al snel duidelijk dat er geen willekeurige slachtoffers waren gemaakt, maar er een conflict aan vooraf was gegaan. 

Lees alles over het incident in ons dossier

Over het (vermoedelijke) motief kan König niets zeggen. ,,Dat is het strafrechtelijke deel, dat is ook aan de politie, die is daar volop mee bezig. Ze zoeken ook met alle macht naar de bestuurder.’’ Zojuist werd bekend dat de verdachte elders in Nederland is aangehouden. Het gaat om een 37-jarige man uit Deventer.

‘Past niet bij Deventer’

Het incident past niet in een trend van hevig uitgaansgeweld in de Deventer binnenstad, zegt König. ,,Dat beeld is helemaal niet aanwezig, het gaat al jaren goed op uitgaansgebied in onze binnenstad. Dit past helemaal niet bij Deventer.’’

Bij het incident werden gezien de ernst van de melding meteen uit de wijde regio hulpdiensten (politie, brandweer, ambulances) opgetrommeld. Ook was sprake van een traumaheli. Later cirkelde (vermoedelijk) een politiehelikopter boven de stad, waarschijnlijk op zoek naar de auto.

Brink beter afsluiten?

Een discussie om bijvoorbeeld met een paal te voorkomen dat auto’s de Keizerstraat in kunnen rijden – en zo uiteindelijk ook stadsplein de Brink op, het hart van de binnenstad – wil König vooralsnog niet voeren. ,,We hebben niet de indruk dat dat nu een probleem is. Je schept daar ook alleen maar schijnveiligheid mee.’’

Bekijk hier de beelden die vlak na het incident werden gemaakt:

Volledig scherm
Veel schade na de aanrijding in Deventer van vanochtend. © Marc Roerdink

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer