Volledig scherm
Waarnemend burgemeester Ron König van Deventer vindt de twee opeenvolgende plofkraken in zijn gemeente ‘zorgelijk'. © Provincie Overijssel

Burgemeester König: twee plofkraken achtereen ‘zorgelijk’

Waarnemend burgemeester Ron König noemt de twee opeenvolgende plofkraken in Deventer (een in Keizerslanden, een in Schalkhaar) ‘zorgelijk’. ,,Het leidt tot veel schade en afgelopen nacht in Schalkhaar moesten bijna honderd mensen hun huis uit.”

König is vannacht in Schalkhaar geweest in zijn rol als burgervader. Gisterochtend heeft hij in die hoedanigheid met de winkeliers in winkelcentrum Keizerlanden gesproken. ,,Primair is het nu aan politie en het Openbaar Ministerie. Wij proberen er als gemeente voor de mensen te zijn die dit overkomt. Ik wil het onderzoek niet in de weg zitten.”

Explosieven

Het feit dat de daders van de plofkraken explosieven gebruiken, baart de eerste burger zorgen. ,,Daarmee nemen ze een aanzienlijk risico. Ook voor de omwonenden. Dit wil je gewoon niet.”

Over maatregelen rond de pinautomaten in de stad laat König zich niet uit. ,,Banken doen er van alles aan om de pinautomaten te beveiligen. Het is lastig, we hebben er nogal wat in de gemeente”, constateert de burgemeester.

Dilemma

Hij spreekt tevens van een dilemma. Weghalen zou vanuit veiligheidsoogpunt misschien het gemakkelijkste zijn, maar, zegt König: ,,Je wilt het liefste de pinautomaat als voorziening in stand houden voor de mensen.”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer