Volledig scherm
© Thinkstock

Burgemeesters moeten gevolgen sluiting drugswoning beter beoordelen

DEN HAAG/DEVENTER - Burgemeesters moeten bij de vondst van harddrugs in een woning de gevolgen van sluiting van het pand beter onder ogen zien.

Dit besliste de Raad van State woensdag in een zaak waarin een Deventer XTC-pillenboer betrokken is.

Bij de vondst van harddrugs wordt een woning voor drie maanden gesloten. Dat heeft te maken met het Damoclesbeleid. In tegenstelling tot eerdere uitspraken bepaalde de Raad van State woensdag dat de burgemeester moet kijken naar onevenredige gevolgen voor de bewoners die op straat komen te staan.

De zaak van de Deventenaar, die een straf uitzit van vier jaar, speelt in Breda. Zijn ex woont daar met haar drie kinderen van 7, 4 en 2 jaar. De man verstopte 721 xtc-pillen in het schuurtje van zijn ex. De vrouw wist daar niets van. De man kwam twee keer per week op bezoek bij het gezin. Toen de pillen in december 2014 werden gevonden was hij ook in de woning.

Na de vondst van de pillen en een pistool gaf de burgemeester van Breda een sluitingsbevel voor de woning van drie maanden. De Raad van State vindt in hoger beroep dat de burgemeester had moeten meewegen dat de vrouw daardoor drie jaar lang geen sociale huurwoning meer zou kunnen krijgen. De burgemeester had ook moeten meewegen dat in de woning niet werd gedeald en dat de dader inmiddels gedetineerd was. De Raad van State heeft het sluitingsbevel omgezet in een bestuurlijke waarschuwing aan de bewoonster.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer