Volledig scherm
Rechtbank in Zutphen vanaf de Houtwal gezien. lezersfoto Harry Bruggink

Celstraf Deventenaar voor mishandelingen

ZUTPHEN – Voor het mishandelen van NS-medewerkers en het mishandelen van een automobilist kreeg een 21-jarige man woensdag celstraffen opgelegd.

De 21-jarige Ali N., afkomstig uit Zutphen maar inmiddels woonachtig in een appartement in Deventer, stond op 5 december vorig jaar zonder geldig vervoersbewijs op een perron in Deventer. Er ontstond een opstootje waarbij N. zich verzette bij de mishandeling. Daarbij raakte een NS-medewerker gewond. Ook uitte hij doodsbedreigingen aan twee NS-medewerkers. Op 27 april dit jaar zou N. uit het niets iets op de voorruit van een voorbij rijdende auto in Zutphen hebben gegooid, niet ver van de rechtbank. De heftig geschrokken automobilist zou hem vervolgens met een knuppel bedreigd hebben, zo bleek uit een filmpje van een getuige. Volgens N. stond de man gewoon 'ineens' voor hem met die knuppel. N. ontkende elke mishandeling.

Moord Taliban
N. is een man met een getroebleerd verleden: zo is hij nog altijd niet over de moord door de Taliban op zijn vader heen. Behandeling is nodig, vond de officier van justitie. En om die behandeling af te dwingen was opnieuw het opleggen van een voorwaardelijke celstraf noodzakelijk. Ze eiste tien weken cel waarvan zes weken voorwaardelijk. Maar N. liep in drie proeftijden van eerder opgelegde voorwaardelijke straffen. Van twee daarvan blijft de proeftijd lopen: deze straffen konden woensdag niet ten uitvoer gelegd worden omdat ze over heel andere feiten gaan. Een derde straf was wel eerder voorwaardelijk opgelegd voor een geweldsfeit. Deze 30 dagen jeugddetentie moet de man nu wel uitzitten, aldus de officier. Volgens de advocaat had haar cliënt nooit de intentie de NS-medewerkers pijn te doen. De worsteling ontstond na een misverstand.

Wat dat laatste betreft: door zich te verzetten liep N. wel het risico dat hij mensen verwondde. De rechter achtte alle feiten bewezen. Ze legde, tot enige verontwaardiging van de verdachte, de geëiste straffen op.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer