Gebouw de Poort aan het Vlier in Deventer.
Volledig scherm
Gebouw de Poort aan het Vlier in Deventer. © Google Streetview

COA sluit opvanglocatie voor minderjarige vluchtelingen aan Het Vlier in Deventer

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers heeft opvanglocatie De Poort voor minderjarige vluchtelingen aan Het Vlier in de wijk Borgele per 2 januari gesloten. Volgens woordvoerder Aletta Bouwmeester is de reden voor sluiting de krimp van het aantal alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Aan Het Vlier werden sinds 2015 minderjarige vluchtelingen opgevangen. In De Poort was plek voor 48 asielzoekers, jongens en meisjes. 

De opvang daar ging niet altijd zonder slag of stoot. Vooral in 2016 moest de politie vaak uitrukken naar De Poort. Eén radbraker zorgde er toen voor dat de politie meer dan tien keer moest komen. Hij vertoonde ook seksueel grensoverschrijdend gedrag naar medewerkers en is uiteindelijk in de gesloten jeugdzorg geplaatst.

Volgens Bouwmeester is de sluiting definitief. ,,We zijn daar al weg.'' Verleden jaar sloot het COA meer locaties, bijvoorbeeld in Borne, omdat de bezettingsgraad van de asielzoekerscentra in Nederland al langere tijd afneemt. Het aantal asielzoekers in ons land daalt.

Nieuwe huurder

Nieuwe invulling voor het pand is er ook al; Stichting M4M betrekt het pand in ieder geval tot maart van dit jaar. Dan gaat pandeigenaar Ieder1 op zoek naar een nieuwe huurder, vertelt Babette Jansen van de Stichting, die hulp regelt voor alleenstaande moeders die het niet zo breed hebben. Die stichting kreeg  vorige week de sleutel, tot grote vreugde van Jansen en de Stichting, die al langer naarstig op zoek waren naar een nieuwe locatie.  ,,Wij gaan maart echter niet afwachten. We blijven op zoek naar een nieuwe locatie.'' 

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

  1. Schapen van Deventer Schaapskudde onthoofd en geslacht in Wilp
    PREMIUM
    VIDEO

    Schapen van Deventer Schaapskud­de onthoofd en geslacht in Wilp

    Voor de tweede keer in anderhalve week zijn loslopende schapen in de regio op illegale, professionele wijze in de nacht afgeslacht. Schaapherder Marianne Gaspersz trof vanochtend de ingewanden, de kop en vachten aan van een afgeslacht schaap en lammetje. Onlangs werden in Olst op vergelijkbare wijze twee rammen geslacht bij een kinderboerderij. Gaspersz: ,,Ik was helemaal van de kaart. De vraag is ook: wanneer doen ze het weer?”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer