Volledig scherm
Özcan Akyol

Column Özcan Akyol | Afhakers

De hausse aan nieuwe politieke partijen kon mede ontstaan door de manier waarop wij ons parlement hebben ingericht. Op het moment dat een Kamerlid onenigheid met zijn eigen fractie krijgt, bestaat de mogelijkheid om een zetel af te snoepen - terwijl niet alle Nederlandse burgers op een persoon stemmen, maar op een politieke partij of beweging.

Het voorbeeld van DENK is bekend: Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk wilden zich niet langer scharen achter de harde integratiekoers van de PvdA en stapten met veel bombarie uit de partij, zodat ze vanuit het centrum van de macht hun eigen club konden opbouwen.

Groep Bontes/Van Klaveren ontstond na een interne clash bij de PVV. De mannen danken hun netwerk en invloed aan hun werk voor een andere beweging, en zetten die vervolgens in bij de oprichting van VNL, een partij die tegenwoordig vooral opvalt omdat het schaamteloos de werkwijze en het gedachtegoed van de PVV imiteert.

Het is niet alleen een vorm van zetelroof, maar ook oneerlijke competitie. Er hebben zich meer partijen aangemeld voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart, maar zij moeten 'from scratch' hun politieke ambities zien waar te maken, zonder een zetel in het parlement die verdraaid handig is om een boel media-aandacht te genereren.

Het wordt zo langzamerhand tijd dat we eens kritisch gaan kijken naar de zuiverheid van onze democratie. Als een volksvertegenwoordiger uit eigen beweging een fractie verlaat, moet dat niet vanzelfsprekend een opmaat vormen tot een nieuw avontuur.

Het huidige systeem biedt ruimte voor opportunisten: als de machtsstructuur even niet zint, of als er ideologische tegenstellingen ontstaan, is een breuk zo geforceerd, iets wat bovendien gevolgen kan hebben voor de bestuurbaarheid van het land - de huidige coalitie heeft op dit moment geen meerderheid in de Tweede Kamer door afhakers die hun zetel wilden behouden.

Vreemd genoeg zijn er maar weinig parlementariërs die deze ontwikkeling aan de kaak stellen. Misschien is het een vorm van zelfbehoud. Maar als het zo doorgaat, heeft iedere goudzoeker zo meteen zijn eigen eenmansfractie. Dat levert leuke televisie op. Maar ons land is er niet bij gebaat.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer