Volledig scherm

Column Özcan Akyol | Afkeer

Na de sensationele verkiezingswinst van Donald Trump zijn onze media begonnen aan diepgravend zelfonderzoek. 'Weten journalisten wel wat er op straat speelt?' Het besef is ontstaan dat we in Nederland ook op deze manier verrast kunnen worden.

Ik weet niet, hoor. Het populistische geluid vindt met speels gemak de mainstream media, alleen zijn de intenties niet altijd even zuiver. Toen partijpipo Halbe Zijlstra (VVD) suggereerde dat RTL het sinterklaasfeest wilde vermoorden, mocht hij deze eigenaardige opvatting, geregeld te horen in het dorpscafé, in alle journaals én aan de tafel van Jeroen Pauw toelichten, louter voor electoraal gewin. Vroeger schrok iemand als hij voor 'racist' werd uitgemaakt, tegenwoordig is 'politiek correct' de ergste verwensing die een mens in het intellectuele discours kan ontvangen.

Als bepaalde geluiden het nieuws niet bereiken, dan heeft dat vooral te maken met gedragscodes, die wij zowel in het echte leven als in de pers hanteren. De media zijn niet het contact kwijt, ze worden beperkt door hun eigen opgeworpen barrières van ethiek en smaak.

Is dat erg? Ja en nee. Als het om taal en omgangsvormen gaat, is het geen slecht idee dat de scheldende vreemdelingenhater uit een televisieprogramma of krant wordt geweerd. Maar dat betekent niet dat we een sentiment in de samenleving moeten ridiculiseren of negeren. Voor elk gedachtegoed bestaat wel iemand die het beschaafd kan toelichten. Alleen moet die wel worden gezocht.

Nu is er een intellectuele en culturele kloof die moedwillig in stand wordt gehouden. Ik kijk vaak naar talkshows met de gedachte dat bepaalde onderwerpen alleen interessant zijn voor linkse mensen in de Randstad. De eigen benepen wereld wordt verheerlijkt. Door die houding zal de vervreemding alleen maar toenemen.

Ik heb onder mijn vrienden aanhangers van Wilders en Erdoğan. Wat me aan beide groepen opvalt, is dat ze over tegenstrijdige feiten beschikken, en die via hun eigen kanalen verkrijgen, namelijk social media en buitenlandse zenders. Maar er is ook een overeenkomst: de afkeer van de gevestigde politiek en media.

Veel journalisten weten dat deze mensen bestaan, maar zijn te lui en beperkt om hen te bereiken. Voor deze conclusie is geen zelfonderzoek nodig.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer