Volledig scherm
Özcan Akyol

Column Özcan Akyol | Clubbelang

Hoewel vicepremier Lodewijk Asscher zich nog niet officieel kandidaat heeft gesteld, wijst alles erop dat hij zich zal mengen in de strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA.

Vooralsnog zijn de tegenstrevers Diederik Samsom en het Tweede Kamerlid Jacques Monasch, die gisteren de handschoen opnam, met de boodschap dat links nu alleen nog focus legt op 'strafbaarstelling van illegaliteit, de Europese Unie, de multiculturele samenleving en windmolens'. Hij vreest dat de partij er straks louter zal zijn voor 'hoogopgeleide bestuurders, eurogelovigen en staatssocialisten'. Een tikkeltje rebels maar daarom niet onjuist.

Het ongenoegen van Monasch leeft bij veel mensen die zich progressief noemen. De PvdA pakte weliswaar 38 zetels bij de vorige verkiezingen, maar deed daarna zoveel ideologische concessies, dat we zonder overdrijving kunnen spreken van zelfverloochening.

Dat maakt het extra interessant om te kijken naar de strijd om het lijsttrekkerschap, dat in de praktijk zal gaan tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher, ongeacht het aantal kandidaten dat zich nog aandient. Het tweetal verschilt inhoudelijk niet zoveel van elkaar, maar de vorm is in alle opzichten anders. Diederik Samsom is de activist, een man die langs deuren gaat en bedompte zaaltjes bezoekt om anderen te overtuigen van zijn idealen.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid presenteerde zich daarentegen tijdens de afgelopen kabinetsperiode vooral als mensenschuwe regent, die kil en zakelijk te werk gaat, soms zelfs ten koste van anderen, zoals bij zijn uitglijder na het Motivaction- onderzoek, waaruit zogenaamd bleek dat 90 procent van de Turkse jongeren in Nederland IS zou steunen.

Maar goed, het blazoen van Diederik Samsom kan ook wel een beetje opgepoetst worden. En daar is hij toevallig de afgelopen dagen succesvol mee bezig - met hernieuwde passie en elan.

De PvdA-leden moeten zich derhalve afvragen, ondanks miserabele peilingen, of het wel verstandig is dat iemand anders hem in de weg gaat lopen. Het partijprogramma wordt volgende week al gepresenteerd. De vraag is: wie kan dat het beste aan de man brengen?

Als we er gemakshalve van uitgaan dat links een vuist tegen de verrechtsing wil maken, past het profiel van Diederik Samsom veel beter bij het sociaaldemocratisch herijkingsproces. Dat moet Lodewijk Asscher toch ook inzien? Clubbelang voor eigenbelang.

Het tweetal verschilt inhoudelijk niet zoveel van elkaar

reageren? ozcan@destentor.nl

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer