Volledig scherm

Column Özcan Akyol | Erdogan

DEVENTER - De jongste herinnering die ik aan het Turkse consulaat in Deventer heb, bestaat uit beelden van een permanente patrouillepost, die het gebouw tegen terroristische aanslagen van militante Koerden moest bewaken. Ook toen bestond de angst dat externe strubbelingen Europa zouden bereiken, iets wat in de praktijk bewaarheid werd door een reeks aan confrontaties en incidenten, met name bij onze oosterburen.

Twee decennia later dreigt hetzelfde gevaar: president Recep Tayyip Erdogan liet donderdagnacht twee kopstukken van de Koerdische partij HDP oppakken, samen met twaalf parlementsleden van dezelfde politieke beweging, waarmee de oppositie in het land in één klap werd gedecimeerd. De gearresteerden zouden banden hebben met de terroristische organisatie PKK. De verontwaardiging over deze suggestie is groot, zowel in Turkije als daarbuiten.

De achterban van de HDP protesteerde internationaal tegen 'de coup van het regime van Erdogan' door in verschillende Europese steden de straat op te gaan. De president kan dankzij een noodverordening ieder verdacht persoon zonder duidelijke aanklacht opsluiten, en daar maakt hij gretig gebruik van, luidt het verwijt, al dan niet gedreven door rancune, achtervolgingswaanzin of machtshonger.

De volgende dag ontplofte er een autobom nabij een politiebureau in het zuidoosten van Turkije en stroomden de straten vol met demonstranten, allemaal wilden ze hun ongenoegen over het huidige regime laten blijken.

Deze polarisatie, die al jaren voortduurt, zal ook weer in Nederland oplaaien, zoals ik me herinner uit mijn jeugd. Het is de vraag of ze in Den Haag hebben geleerd van afgelopen zomer, toen een kolossale veenbrand van 3500 kilometer verderop moeiteloos ons land binnendrong, met intimidaties en fysieke botsingen tot gevolg.

De Turkse president is niet bang voor rigoureuze maatregelen, dat blijkt wel uit het feit dat WhatsApp, Twitter en Skype werden geblokkeerd. Erdogan profiteert van de ruimte die zijn westerse bondgenoten schenken, die weer allerlei andere belangen in de regio hebben - bijvoorbeeld de vluchtelingendeal. De vraag is alleen: hoelang krijgt Erdogan om de stabiliteit in zijn eigen land te herstellen?

Als dat niet op korte termijn lukt, is het een kwestie van tijd voor wij in Europa vanzelf worden geconfronteerd met democratische onvolkomenheden in Turkije. En dat is dan ook onze eigen schuld.

De vraag is of Den Haag geleerd heeft van afgelopen zomer

reageren? ozcan@destentor.nl

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer