Volledig scherm

Column Özcan Akyol | Zuiver

Een week voor de strafzaak tegen Geert Wilders begint, heeft het Openbaar Ministerie de rechtbank geadviseerd om alle schadeclaims van Marokkaanse Nederlanders af te wijzen.

Wat wil het geval? Veertig mensen voelen zich zó erg gekwetst door de uitspraken van de PVV-voorman, dat ze ook nog financiële genoegdoening willen ontvangen – om precies te zijn vijfhonderd euro per persoon. Eerder had iemand al tevergeefs het bizarre bedrag van 473,784 euro aan smartengeld gevraagd. Hoe die schade werd berekend? Geen idee.

Geert Wilders zit in het beklaagdenbankje omdat hij mogelijk een hele bevolkingsgroep heeft beledigd en gediscrimineerd met zijn beruchte ‘minder, minder-’uitspraak. De mensen die aangifte tegen hem hebben gedaan, kaarten hiermee een fundamentele kwestie aan. Het is hun recht om bepaalde uitlatingen door een rechtbank te laten toetsen.

Maar op het moment dat er allerlei geldbedragen worden geëist, onder het mom van schadevergoeding, krijgt een rechtszaak, die zo principieel van aard is, direct een vreemd karakter. Het is alsof een paar lieden een geldelijk voordeel willen trekken uit een proces dat ook veel politieke gevolgen zal hebben, al is het maar in de beeldvorming.

En precies dat laatste punt zal in de publieke opinie zwaar wegen. Dus als de advocaat van de aanklagers zegt dat zijn cliënten zich afvragen of ‘hun toekomst na de uitspraken van Geert Wilders nog wel in Nederland ligt’, en dat zij zich ‘gediscrimineerd voelen’, beklijft de gedachte hoe zulke zwaarwegende zaken met 500 euro gecompenseerd kunnen worden.

Als ik aan het vorige proces tegen de PVV-leider terugdenk, herinner ik me vooral het circus dat ontstond toen alle aanklagers hun zegje mochten doen: het werd een rommelige toestand, mede door de gemêleerde bende beroepsactivisten die ook een duit in de zak wilde doen.

Zover zal het de komende weken niet komen. Maar om meer maatschappelijk draagvlak voor de aangiftes te creëren, zou het goed zijn als de notoire oproerkraaiers zich deze keer minder dominant laten gelden. Het proces moet zuiver worden gevoerd.

Wie er alsnog financieel beter van wil worden, kan een civiele rechtszaak beginnen. Maar of discriminatie in Nederland daarmee verdampt, of pijn verdwijnt, waag ik te betwijfelen.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer