Henk Pruis uit Deventer over de Bijlmerramp. Hij was een van de onderzoekers.
Volledig scherm
PREMIUM
Henk Pruis uit Deventer over de Bijlmerramp. Hij was een van de onderzoekers. © GPD / Ronald Hissink

Complotten over Bijlmerramp blijven onderzoeker uit Deventer achtervolgen: ‘Zou een raket zijn afgevuurd’

BijlmerrampDertig jaar geleden, op zondag 4 oktober 1992, verandert de Bijlmermeer in Amsterdam in één klap in een hel. Een Boeing 747 van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al stort neer in de wijk. De dan 33-jarige Henk Pruis uit Colmschate speelt een belangrijke rol bij het onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Zijn team ontdekt constructiefouten in de ophanging van de motoren. Voor het eerst doet hij zijn verhaal.

6 reacties

 • Pim Willemsen

  2 maanden geleden
  @Eric Goedhart, de situatiebewustheid was afwezig, enerzijds doordat een ramp van deze omvang niet vooraf geoefend kon worden, en anderzijds door de geheime agenda die er was, en die heel lang door betrokkenen onder de pet werd gehouden. Rara hoe kunnen er dan complottheorieën toch de wereld inkomen? Openheid van zaken geven had een hoop onzin gescheeld, maar was niet opportuun, want strategisch belang van bevriende naties.
 • Eric Goedhart

  2 maanden geleden
  Een feit is dat een bovengemiddeld aantal omwonenden van de ramp kanker hebben gekregen. Dat is geen complottheorie, aangezien die specifiek over de oorzaak van die hoge aantal kankergevallen gaan. Gezond was de ramp in geen geval. Mannen met witte pakken waren er ook wel degelijk, maar ik zou het vreemder vinden als die er niet waren geweest. Dat de Nederlandse onderzoekers in hun burgerkloffie daar rondliepen zegt genoeg over de lage situatiebewustheid bij de Nederlandse autoriteiten toen.
 • Willem Heerema

  2 maanden geleden
  In ieder geval is het vervoeren van wapens door de Israëlische ELAL via Schiphol gestopt en wordt dat nu gedaan vanuit België.
 • Joost Boswijk

  2 maanden geleden
  Het spijt me voor Pruis, maar aan de geruchten en complottheorieën zal echt geen einde komen. Die hebben vaak een taaier leven dan de waarheid, denk maar aan de moord op Kennedy. Of het “E tu Brute?”, (Ook gij Brutus?), dat Caesar gezegd zou hebben toen hij werd vermoord. Daarvoor is geen enkel bewijs, maar het heeft wel de geschiedenisboekjes gehaald en er worden zeer geleerde betogen gepubliceerd over wat hij stervende gezegd zou hebben.
 • Jan Kelder

  2 maanden geleden
  Tja de bewoners van deze flats en ook de overige Nederlanders hebben nooit gehoord van "onze vrienden" de USA en Israël wat er nou precies in dat vliegtuig vervoerd werd toch ??
 1. Steekpartij in appartement in Deventer, verdachte Narcis (30): ‘Ik moest mijn eigen leven redden’
  PREMIUM
  1

  Steekpar­tij in apparte­ment in Deventer, verdachte Narcis (30): ‘Ik moest mijn eigen leven redden’

  Omstanders in de Geleenstraat in Deventer drukten op 20 augustus met een handdoek de forse wonden in de borst van het slachtoffer dicht. Hierdoor en door ingrijpen in het ziekenhuis ,,is het bij een poging tot doodslag gebleven’’, zei de officier van justitie vandaag tegen de verdachte. Het slachtoffer wilde de verdachte uit huis zetten waarna hij werd neergestoken, zo meent het Openbaar Ministerie.

In samenwerking met indebuurt Deventer