Volledig scherm
PREMIUM
Liesbeth Holterman van het Cybersecurity Centrum Maakindustrie . © Lenneke Lingmont

Cybercriminelen leggen tientallen bedrijven in oosten plat, Liesbeth (41) weet hoe je dat voorkomt: ‘We voeden bedrijven op’

Tientallen bedrijven uit Oost-Nederland waren vorig jaar slachtoffer van cybercriminelen. Hun netwerk werd gehackt en in sommige gevallen lag de productie stil. Het regionale Cybersecurity Centrum Maakindustrie komt langs om te helpen. ,,Met een paar simpele aanpassingen zorg je ervoor dat cybercriminelen jou niet meer interessant vinden.”

Je krijgt op je werk een e-mail van iemand die je niet kent. Een normale mail, geen gekke tikfouten, niks opvallends. Zonder verder na te denken open je de mail en klik je op een link. Plotseling neemt ransomware – ‘gijzelsoftware’ – het computersysteem van je werkgever over. Collega’s kunnen niet meer bij hun e-mail, bedrijfsdocumenten zijn onbereikbaar en het productieproces komt stil te liggen. De gijzeling ongedaan maken kan alleen door losgeld te betalen, of door een gespecialiseerd bedrijf de schade te laten herstellen.

 1. Laatste wens komt uit voor ernstig zieke Roy (47) uit Twello: nog één ritje in Amerikaanse wagen
  PREMIUM
  VIDEO

  Laatste wens komt uit voor ernstig zieke Roy (47) uit Twello: nog één ritje in Amerikaan­se wagen

  Amerikaanse auto's zijn z'n lust en zijn leven. Hij bezat ze, sleutelde eraan. Tot Roy van den Bosch (47) uit Twello vijf jaar geleden wordt getroffen door een hersenbloeding. Het is direct foute boel volgens de artsen. Ouders Jose en Eddie krijgen te horen dat hij nog wellicht drie maanden te leven heeft. Vijf jaar later en vele hersenbloedingen en TIA's verder is Roy er nog steeds. Deze zondag komt een ultieme wens voor hem uit: nog één ritje in een Amerikaanse wagen.
 2. Pingpongen in Deventer skatebaanpark doorslaand succes en krijgt vervolg
  PREMIUM
  VIDEO

  Pingpongen in Deventer skatebaan­park doorslaand succes en krijgt vervolg

  Een ludiek initiatief zorgde zaterdagavond voor spektakel en een bijzonder tafeltennissfeertje. Voor de gelegenheid was het indoorskatepark van Burnside in Deventer het decor van een ‘pingpong championship’. Tafeltennistafels stonden zelfs in de half-pipes. Een dj zorgde voor dampende muziek, lichteffecten, een rookblazer en publiek, dat met een biertje in de hand enthousiast om de tafels hing, zorgden voor een niet-alledaagse tafeltennis-entourage.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer