Volledig scherm

David Eugene Edwards laat kerk sidderen

RECENSIE - Zelden zal hij zich zo op zijn plek hebben gevoeld, als afgelopen donderdagavond. In het grootste godshuis van Deventer, vlak onder de kansel, verkondigt David Eugene Edwards in een apocalyptisch optreden het woord van de Heer. ‘

Het is een grote eer om in deze prachtige ruimte voor jullie te spelen’, zijn de spaarzame woorden van de godvrezende Amerikaan, die zijn gitzwarte rock doordrenkt met Bijbelse metaforen. Toch is dit geen religieus concert. Daarvoor is de muzikale erfenis van Edwards domweg te seculier. Zijn voormalige club 16 Horsepower was vooral een alternatieve rockband met aanwijsbare folkaccenten, terwijl zijn huidige groep Wovenhand die traditie voortzet. In de Lebuïnuskerk treedt Edwards onder zijn eigen naam op. Met Jeff Linsenmaier (toetsenist van Wovenhand en The Fray) op percussie en toetsen, dompelt de wonderlijke zanger/gitarist het reusachtige middenschip in een omineus bad van aardedonkere soundscapes. Een siddering gaat door de uitverkochte kerk als Edwards de wereldvreemde teksten over zijn gehoor uitstort. De man maakt een eigenaardige indruk. Hij gaat op in zijn eigen wereld en is gegrepen door het Woord, dat ie met gesloten ogen door de microfoon murmelt. David Eugene Edwards is een man met een missie, zonder dat deze aan een ander wordt opgelegd. Zelfs een verstokte atheïst voelt zich op zijn plek. Sinking Hands en His Rest van het schitterende, laatste Wovenhand album The Threshingfloor galmen na onder de hoge gewelven, evenals een oudere song als Whistling Girl. De subtiele belichting en de opstijgende rookgordijnen maken het plaatje compleet. De mystieke mist die ontstaat, past precies bij de gewijde sfeer waarin het woord Hij met een hoofdletter geschreven wordt.

David Eugene Edwards • Gezien: Lebuïnuskerk Deventer 28/4

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Overlevers houden hun eigen 
pensioenmanifestatie in Deventer
  PREMIUM
  video

  Overlevers houden hun eigen pensioen­ma­ni­fes­ta­tie in Deventer

  Actie, en wel in hun eigen stad. Niks naar Arnhem of Den Haag om te protesteren zoals de rest van Nederland. Ze zijn niet voor niets de Deventenaren die alle discussie aanzwengelen. Die bij Lodewijk Asscher aan tafel zitten. Geen haar op hun hoofd die er aan denkt om elders actie te voeren. Dus staan ze samen met tientallen anderen op het Grote Kerkhof. Alwaar de linkse politici het hartgrondig met ze eens zijn: het is genoeg geweest.
 2. Onthulling regenboogkunstwerk en slotdebat verkiezingen in Deventer uitgesteld in verband met ‘Utrecht’

  Onthulling regenboog­kunst­werk en slotdebat verkiezin­gen in Deventer uitgesteld in verband met ‘Utrecht’

  Het Kunstwerk Regenboogstad Deventer van Circus Engelbregt dat vanavond zou worden onthuld, wordt op een nog nader te bepalen tijdstip aan het publiek vertoond. Het slotdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen dat voor vanavond in de Deventer Schouwburg op de agenda stond, gaat helemaal niet door. Beide evenementen zijn geschrapt vanwege het schietincident in Utrecht van vanochtend.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer