Volledig scherm
De door de kinderen zelf gemaakte lichtzuilen zijn weer terug in groep 8 van de Borgloschool, locatie Groenewold. Van links naar rechts Jill Niehaus, Suzanne Kappenburg en Gini Kukaqi. foto Ronald Hissink

De passies van een klas op plexiglas

DEVENTER - Het lokaal van groep 8 van de Borgloschool, locatie Groenewold, wordt in deze donkere dagen opgefleurd door vijf lichtzuilen met tekeningen die de kinderen ontwierpen. Na de nodige omzwervingen zijn de lampen 'thuis'.

Wie goed oplet, heeft ze wellicht al eens gezien. In de Lebuïnuskerk bijvoorbeeld, tijdens de vrijetijdsmarkt waar ze enthousiaste reacties opriepen. Of in de bibliotheek op de Brink waar ze een tijd pronkten. De bibliotheek wilde er eigenlijk geen afstand van doen; bood zelfs geld om ze te houden. Maar groep 8 wilde ze terug.

De 22 kinderen van juf Suzanne Koene werkten onder leiding van de kunstenaars Marina Nijdeken en Jorik Barteling ( www.schilderenmetschik.tk ) aan een kunstzinnig project dat de naam 'Jouw passie in glas-en-lood' mee kreeg.

"Ik tekende een geel hoofd in het blauwe water. Zwemmen is mijn sport en hobby", vertelt Jill Niehaus.

"Een soort vogel", antwoordt Suzanne Kappenburg op de vraag waarvoor zij heeft gekozen. En Gini Kukaqi heeft zijn fantasie laten werken. "Ik vind het grappig om dingen te verzinnen die nog niet bestaan", lacht hij.

Juf Koene legt uit dat de tekeningen op platen plexiglas zijn gemaakt. "Kinderen van deze leeftijd zijn pietjes precies. Maar nu moesten ze lekker losjes schilderen, zodat het abstract werd. Ze zijn er vreselijk enthousiast mee bezig geweest. Ik ben heel trots op ze."

De kinderen kleurden de vakken van hun ontwerp met glasverf in en bakenden de randjes af met reliëfverf. Juf Koene: "De kunstenaars hadden de verf daarvoor in van die haarverfspuitjes gedaan zodat de lijntjes mooi dun werden."

Deze week nog verhuizen de vijf lampen naar de schoolgang. Daar komen ze het mooist uit en dienen ze een lichtend doel tijdens de kerstmarkt donderdagavond.

Aan het eind van het schooljaar zit er niets anders op dan de kunstwerken te 'slopen'. De kinderen van groep 8, die dan van school gaan, krijgen allemaal hun eigen glas-in-loodplaat mee naar huis zodat die daar voor het raam kan worden gehangen.

De lichtzuilen zelf blijven op school. Wellicht dat de nieuwe groep 8 er weer mee aan de slag gaat. "Leuk", meent Gini, "kan ik hem mooi bewaren en er later aan denken hoe het hier was." Jill knikt: "Ik heb ook nog steeds een schilderij uit groep 3."

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer