Volledig scherm
De vreugde is groot als de Canadese bevrijders in april 1945 de psychiatrische kliniek Grinkgreven aan de rand van Deventer bereiken. © Historisch Centrum Overijssel

De Stentor zoekt ‘bevrijdingsbaby’s’, geboren in de winter van 1946

De bevrijding van Nederland 1945, na vijf jaar bezetting, leidde ook tot een niet eerder vertoond record van het aantal geboorten. De Stentor is op zoek naar deze bevrijdingsbaby’s; naar mensen die in januari of februari 1946 zijn geboren en herinneringen aan hun jeugd willen delen.

Vanaf januari 1946, negen maanden na de feesten in april 1945 toen Oost-Nederland werd bevrijd van het Duitse juk, beleefde de regio een heuse geboortepiek. Het relatief hoge aantal geboorten hield ruim twee maanden aan, niet geheel toevallig negen maanden ná de vreugde rond 5 mei 1945 omdat heel Nederland was bevrijd. Bovendien waren na de invasie van de geallieerden op D-day veel huwelijken gesloten, die dus al snel vruchtbaar bleken.

Babyboomers

Het CBS spreekt van ‘een verhoogd aantal concepties ten gevolge van de gunstige perspectieven’. Vanwege de explosieve bevolkingsgroei kregen de kinderen van de geboortegolf de naam ‘babyboomers’. 

Uitgaande van een zwangerschap van 40 weken zijn we op zoek naar mensen die geboren zijn tussen pakweg 10 januari en 10 februari 1946. Deze ‘bevrijdingsbaby's’ vieren dus dit jaar hun 74ste verjaardag.

Jubileumjaar

Deel de herinneringen van uw jeugd met de lezers. Wat betekent dit jubileumjaar van de vrijheid voor u? Is het een soort dubbel feest?

Reacties naar vrijheid@destentor.nl.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer